Weg met de rietjes

27 Augustus 2018

weg-met-de-rietjes-1Er is de afgelopen maanden al veel te doen geweest omtrent het gebruik van plastic. Men wil ons verbruik ervan drastisch gaan minderen. Ook rietjes zijn een groot probleem gebleken.

Er zijn verschillende foto´s waarop te zien is hoe het zeeleven afziet van het rietjesgebruik. Schilpadden die aanspoelen met rietjes in hun neus, waardoor ze sterven. Vogels waarvan de maag vol zit met plastiek, niet alleen rietjes maar ook andere rommel. Het is namelijk zo dat er per dag 60 miljoen ton rietjes in zee gegooid worden wereldwijd!

In de Verenigde Staten alleen al worden er 500 miljoen rietjes gebruikt per dag. In het Verenigd Koninkrijk wordt door MC Donalds alleen al 3.5 miljoen rietjes uitgedeeld en worden er 8.5 biljoen rietjes per jaar gebruikt! Enorm grote getallen die natuurlijk zorgen voor grote problemen. Zo groot dat het bekende koffiemerk Starbucks binnenkort stopt met het gebruiken van rietjes. Mensen die een rietje in hun drankje willen zullen gebruik moeten maken van herbruikbare rietjes.

Ja hoor die bestaan. Glazen, ijzeren en zelfs houten rietjes zijn online te koop. Ze kosten gemiddeld 8 euro en komen vaak met een borsteltje om ze mee uit te wassen. Ook maken veel ketens gebruik van een soort korting als je een herbruikbaar rietjes of bekertje meebrengt. Dan valt de kost van de papieren bekers die de ketens gebruiken weg, en heb jij dus een korting.

Schrikken jullie van deze grote getallen? En gaan jullie er nu ook rekening mee houden?

Kosta redactie