Wijnwetenswaardigheden - Europa´s beste wijnen kaart

18 Maart 2018

wijnwetenswaardigheden-europas-beste-wijnen-kaart-1Net zoals met vele consumentenproducten het geval is, is ook wijn onderhavig aan kwaliteitskwalificaties. En alhoewel ik het daar niet altijd mee eens ben is daar weinig aan te veranderen.

Ieder land heeft zo zijn eigen aanduidingen en in het geval van Spanje kom je dan uit op de D.O´s en de DOC´s, wat staat voor “Denominación de Origen”(herkomstbenaming) en “Denominación de Origen Califacada”
(gekwalificeerde herkomstbenaming). Hiermee probeert de overheid de wijnboeren te “sturen” om zo de beste wijnen voort te kunnen brengen. De achterliggende gedachte is namelijk het aanwijzen van de beste wijnverbouwgebieden bij elk druivenras, of wat duidelijker wellicht, welk druivenras gedijt het beste in welke streek. De reden waarom ik het niet altijd eens ben met deze vastgelegde keuze is dat het natuurlijk niet zo is dat als je een druif verbouwt die eigenlijk toegeschreven is aan een andere D.O., je per definitie een mindere kwaliteit wijn maakt. Maar goed, regels zijn regels en voor de leek geeft het vaak wel enige houvast.

Hou je wel van een lekker glas bubbels, dan kun je het beste kiezen voor een mousserende variant uit het zuiden van Engeland, de Champagnestreek (Frankrijk), Italië (Prosecco) of één van de 5 D.O.´s Cava die Spanje rijk is. Opvallend is dat er op de kaart maar één cava-gebied is aangegeven, namelijk Catalonië, terwijl er maar liefst vijf van zijn.

De vergelijkbare D.O. aanduidingen voor Franse wijnen heten “Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC), met op Europees niveau “Appellation d’Origine Protégée”. Voor rode wijnen kunt u volgens de kenners het beste wezen in Italië, Frankrijk of Spanje. Wie kent ze niet? De héérlijke Bordeauxjes of Côte du Rhônes, of de wat snobberige Beaujolais varianten. Of de smaakvolle Chianti en Barolo wijnen uit het zonnige Italië? In het laatste geval staat er dan “Denominazione di origine controllata” of “Denominazione di Origine Controllata e Garantita” op de fles.

Voor Rosé wijnen komen we uit in het noorden van Spanje, het zuidoosten van Frankrijk en het noorden van Italië, volgens deze kaart van Europa.

De laatste jaren zijn de licht gekleurde, naar oranje neigende versies erg in trek. Vaak is het zo dat de wat warmere landen vaak een “zware” rosé voortbrengen. Reden hiervoor is dat het aantal zonuren van directe invloed is op de vorming van suiker (en dus uiteindelijk het alcoholgehalte) en dit als resultaat een stevig wijntje oplevert. Zelf vind ik een mooie fruitige Duitse rosé ook wel erg lekker. Ook komen we bij dit prachtige land uit als we kijken naar de witte wijnen. Van de voor velen van u welbekende Riesling druif wordt toch wel erg veel moois gemaakt! Mooie fris zure jonge wijnen die naar groene appel smaken, mooie laat geplukte spätleses, maar ook héérlijk half zoete en zoete wijnen. En wat dacht u van die lekkere grauer spätburgunders? Aardappeltjes koken, mooie dikke witte asperges en lekkere malse boerenachterham erbij. Gekookt ei toevoegen en overgieten met een lekkere vette gesmolten roomboterlaag… en daarbij dus een lekker glas van bovenstaande Burgunder… Genieten!

Deze aanduidingen kunt u allemaal op de etiketten vinden: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Trockenbeerenauslese. Voor uitgebreide uitleg hierover verwijs ik u graag naar mijn column van oktober 2011, te vinden op mijn website. Een ander prachtig land voor witte wijnen is Portugal. Met zijn frisse Vinho verdes en smaakvolle Albariños staat ook dit land bij velen op de favorietenlijst en natuurlijk ook vanwege de geweldige volzoete Porto´s. in Portugal hebben ze wat meer ruimte op het etiket nodig voor de kwaliteitsaanduiding, namelijk de “Vinho de Qualidade Produzido em Região Demarcada” en de “Denominação de Origem Controlada”.

Een enkel Balkan land brengt ook nog wel eens een fatsoenlijk wit exemplaar op de markt, maar voor de toppers komt u waarschijnlijk toch weer uit op Frankrijk en Spanje. En van die laatste dan met name de overweldigende Verdejo´s en Sauvignon blancs! Genieten met een grote G heet dat! Voor de echt zoete en stroperige dessertwijnen wordt op de Europese wijnkaart de Port- (Portugal), Sherry- (Spanje) en Marsala- (Italië) variant aangeprezen, maar mij kun je ook blij maken met een lekkere Trockenbeerenauslese uit Duitsland of een tongstrelende Sauternes uit La France. Hiermee bedoel ik maar weer duidelijk te maken dat smaak persoonlijk is en een ieder voor zich moet bepalen wat lekker is. Proost!

Kosta redactie