Wijnwetenswaardigheden 

29 April 2018

wijnwetenswaardigheden-test-uw-wijnkennis-1
Test uw wijnkennis

Het mooie weer komt er weer aan en dat betekent voor velen van u (weer) volop genieten van wijn, in welke vorm dan ook. Om u wat beter te kunnen verdedigen tegenover uw wijn minnende familie, vrienden en kennissen op de onvermijdelijke barbecues en feesten, volgt hieronder een wijntest met daaronder de antwoorden.



Vragen: Waar of niet waar?

  1. De smaakpapillen van de tong kunnen 4 soorten smaken waarnemen.
  2. Een Portwijn bevat doorgaans rond de 14% Vol. Alcohol.
  3. Door tannine verkrijgt wijn een zoete smaak.
  4. Alle bubbelwijnen uit Frankrijk zijn Champagnes.
  5. Met “Chambreren” bedoelen we het ontkurken van een fles wijn.
  6. Van Tempranillo druiven maakt men doorgaans witte wijnen.
  7. De “Nieuwe wijnwereld” is een verzamelnaam voor alle Oost-Europese wijnen.
  8. Een volzoete witte wijn noemen we ook wel een “droge” wijn.
  9. Rosé wijn is een mengsel van rode met witte wijn.
  10. Gemiddeld heeft het lichaam zo rond de een à anderhalf uur nodig om een glas wijn af te breken.



Antwoorden:

1. Waar, namelijk zout, zoet, zuur, en bitter. Er zijn vandaag de dag ook wijnfreaks te vinden die er een vijfde smaak aan toe voegen, genaamd “Umami”, wat “hartig” betekent in het Japans.

2. Niet waar. Port is een met alcohol versterkte wijn. Bij normale wijn stopt de gisting van nature bij het bereiken van 15%Vol. Alcohol. Door het toevoegen van extra alcohol zal de doorsnee port doorgaans tussen de 16-19%Vol. Alcohol bevatten.

3. Niet waar. Zoet in wijn is normaal gesproken afkomstig van het in de wijndruif opgebouwde suikergehalte. Tannines geven eerder een bittere sensatie met een gevoel van “stroefheid” in de mond (bij rode wijn). En in het geval van witte wijn “wrang” oftewel zurig, waardoor je wangen samentrekken.

4. Niet waar. De bekendste is weliswaar Champagne, maar spreken we van natuurlijke bubbels van buiten de champagnestreek, dan heet het een “Cremant”. Ook bestaan er versies waar op een andere manier koolzuurgas aan toe wordt gevoegd en dan hebben we te maken met een “Charmat” of “Gazeifé”.

5. Niet waar. Chambreren is het op kamertemperatuur brengen van een wijn (“chambre” is kamer in het Frans). Deze term is afkomstig van de tijd dat we nog geen centrale verwarming hadden en de kamertemperatuur zo rond de 16-18ºCelsius lag. Dat is dus de juiste temperatuur voor het serveren van rode wijn.

6. Niet waar. Alhoewel het mogelijk is om van een rode wijndruif een witte wijn te maken (denk aan “Blanc de Noir” wijnen) wordt de Tempranillo druif vrijwel altijd gebruikt voor het maken van rode wijnen. In het geval van een denominación de origen Rioja of Ribera del Duero wijn zal deze altijd de hoofddruif zijn. Uiteraard worden er ook lekkere rosés van de Tempranillo gemaakt.

7. Niet waar. Met de aanduiding nieuwe wijnwereld bedoelen we alle wijn producerende landen buiten Europa.

8. Niet waar. Met een droge wijn bedoelen we een wijn waarvan de meeste suikers vergist zijn. Hierdoor zijn deze suikers omgezet in alcohol met als resultaat een minder zoete wijn met een hoger alcohol percentage.

9. Niet waar. Rosé wijnen worden gemaakt van de blauwe wijndruif. Rode wijn verkrijgt zijn kleur door het laten “weken” van de geoogste druiven in zijn geheel. Het contact van de druivenschil met het sap zorgt voor een natuurlijke kleuring die naarmate de tijd verstrijkt intenser wordt. Bij een rosé variant zorgt men ervoor dat dit contact veel korter is, waardoor de wijn minder rood kleurt en dus roze wordt (rosé dus).

10. Waar. Alhoewel je BMI en het feit of je gegeten hebt hierop van invloed zijn, kun je ervan uit gaan dat je lever deze tijd nodig heeft om de alcohol van een glaasje af te breken.

Kosta redactie