Wijnwetenswaardigheden - Wijncrisis
12 Februari 2018Helaas moeten we dit jaar beginnen met slecht nieuws voor de wijnliefhebbers.
Halverwege vorig jaar kregen we al slecht nieuws te horen vanuit Frankrijk; de druivenplanten in Europa beginnen in de bloei te raken in het tweede trimester van het jaar. Zo rond april/mei staan de plantjes in bloei en dat is voor de wijnmakers altijd een heugelijk moment. Het is immers het begin van weer een nieuw jaar druivenoogst en het blijft altijd weer een verrassing wat moeder natuur in de komende 4 à 5 maanden voor ons in petto heeft.
Het weer is erg bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van wijndruiven en dus uiteraard ook voor datgene wat wij in ons glas krijgen. Is het te droog en krijgen de druivenplanten te weinig water, dan worden de druiven te klein of drogen uit en in het tegenovergestelde geval, als het dus te nat is, kan dat ook serieuze problemen veroorzaken. De kwaliteit van een wijndruif is afhankelijk van het percentage “natuurlijk” druivensap dat zich in de druif bevindt. En stel nou dat je een heel mooie zomer hebt gehad met af en toe een buitje en voldoende zonuren overdag, dan ga je als wijnboer toch al snel vrolijk worden als je je harde werk beloond ziet door een goede oogst.
Maar stel nou dat het nét voordat je gaat oogsten gaat regenen, dan absorberen de druiven het regenwater en daarmee wordt dus het percentage puur druivensap per druif omlaag gebracht. Simpelweg door de vermenging met water. Altijd dus weer een spannende tijd in de oogstmaanden!
Maar goed, Frankrijk dus: in Frankrijk hadden ze vorig jaar de pech dat ze te maken kregen met late nachtvorst. En dan bedoel ik dus niet laat in de nacht maar laat in het jaar. U kunt zich voorstellen dat alles wat in bloei staat door ferme nachtvorst kapot kan vriezen en dat is dus ook precies wat er gebeurde! Het Franse ministerie van landbouw hield door deze pech al rekening met een tegenvallende wijnoogst en uiteindelijk was deze zo rond de 16% lager dan in de voorafgaande vijf jaar. En werkelijk alle Franse wijngebieden waren de pineut, van noord tot zuid, alles moest eraan geloven. Tot op heden stond 1991 in Frankrijk te boek als absoluut rampjaar qua wijnoogst maar helaas heeft 2016 dit overtroffen… Ook Spanje en Italië ontsnapten niet aan de grillen van moeder natuur. Alhoewel de vorstschade in deze landen aanzienlijk minder was, kregen ze te maken met twee andere “fatale” natuurverschijnselen: droogte en hagel. Wat de droogte voor invloed kan hebben, heb ik u reeds uitgelegd en voor wat betreft hagel laat het zich raden, die slaat alles kapot.
Volgens de Europese Commissie hebben we in Europa te maken met de slechtste wijnoogst sinds 1982. Italië zal zo´n 21% minder wijn kunnen produceren en bij Spanje en Frankrijk ligt dat rond de 15%. En dan hebben we in Californië ook nog eens te maken met die verschrikkelijke, lang aanhoudende en allesverwoestende bosbranden. Een groot deel van de mooie wijnvelden zijn verwoest en door het aanhoudende vuur simpelweg van de aardbodem verdwenen. Al met al heeft dit voor ons als consument natuurlijk zijn effect. Er gaat een tekort aan kwaliteitswijnen komen en dan krijg je uiteraard te maken met marktwerking: weinig aanbod en veel vraag gaat uiteindelijk resulteren in hogere prijzen.
Men verwacht dat voor de wat meer economisch geprijsde wijnen een prijsopslag van zo´n €0.50 per fles gaat plaatsvinden en voor de wat betere kwaliteitswijnen zal dit als snel enkele euro’s per fles zijn.
Maar zoals altijd bij een ramp zijn er ook partijen die de vruchten plukken van de ellende van een ander. In dit geval zijn dat onder andere Argentinië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw Zeeland. Zij hebben helemaal geen oogstcrisis gehad en zullen dus hun best gaan doen om de ontstane leegte op te vullen. Dus als u qua wijn drinken afhankelijk bent van uw portemonnee dan zult u wellicht uw smaak een beetje aan moeten passen. Want alhoewel er ook fatsoenlijke wijnen uit deze streken komen, zijn deze qua smaak doorgaans niet te vergelijken met “onze” wijnen.
Er zit trouwens ook nog een positief effect aan al deze ellende: doordat er per wijnplant door alle schade minder trossen druiven overblijven, krijgen deze meer kans om zich voluit te ontwikkelen. De voedingsstoffen die de wijnplanten uit de bodem halen hoeven in dit geval over minder druiven verdeeld te worden en daardoor hebben de overwinnaars dus uiteindelijk een puurdere (lees betere) kwaliteit. En dat betekent voor u als consument een lekkerdere wijn.
Geniet ervan!