Willem over Feyenoord

2 December 2019

willem-over-feyenoord-1

De 74 jarige Willem, is sinds de jaren zeventig een vaste bezoeker van Marbella. In zijn werkzame leven was hij magazijnbediende voor de gemeente Amsterdam en in zijn jeugd speelde hij voetbal bij de nu niet meer bestaande voetbalclub Kattenburg. Hij is echter een aanhanger van Feyenoord.

Hoe komt dat is dan de voor de hand liggende vraag dus geven we nu het woord aan Willem. “Nou dat komt zo, mijn vriendin was een Rotterdamsche, ze woonde in Amsterdam waar ze een winkel had in porselein en aardewerk maar in hart en nieren was ze een Feyenoordfan. En ja ik vond Feyenoord ook een goeie club met Peter Ressel en Hoekema die jongens waren snel net zo als Moulijn, snel langs de lijn dus. De verdediging van de tegenstander had zijn handen vol aan die twee.

En dan had je nog een goede op het middenveld, dat was de Kromme. Die heette zo omdat hij de ballen altijd met de binnenwreef zo op iemand zijn hoofd legde. Dus Feyenoord was een heel goed team en was de eerste Nederlandse club die de Cup heeft gewonnen, tegen Celtic en het mooiste doelpunt van die avond was van Kindvall.

Naderhand ging het ook wel goed met Feyenoord maar het werd wat minder want de goede spelers werden weggekocht. Het mooiste jaar was met Johan Cruijff toen ze kampioen zijn geworden. Cruijff speelde een jaar voor Feyenoord en ging toen terug naar zijn oude liefde, Ajax dus. Ze zijn in die tijd wel drie keer kampioen van Europa geworden maar ik ben altijd Feyenoordfan gebleven.

Ze moeten natuurlijk wel weer goed gaan voetballen want nu is het geen geheel. Ze spelen een beetje dom. Dat ligt niet alleen aan de trainer maar ook aan de instelling van de spelers. Als Ajax 4-3-3 speelt moet jij dat niet doen.

Met vijf man achterin is beter dan drie man want als je de bal dan in de ploeg hebt kunnen er van die vijf verdedigers twee doorschuiven naar voren. Bij het moderne voetbal kun je het beste het 4-3-3- systeem spelen of tegen een sterke tegenstander 5-3-2. Van Gaal had dat geloof ik ook tegen Brazilië. Dan zet je de andere ploeg onder druk want als je dat niet doet zetten ze jou onder druk, dat is het hele eieren eten. Ze vonden het toen gek dat Van Gaal zo ging spelen maar hij won die wedstrijd wel.

Toen speelden we meer tik-tak maar tegenwoordig moet je meer naar buiten spelen. Dus niet kris kras over het veld lopen. Berghuis die hoort aan de zijkant, dat is een goede vleugelspits. Je moet meer in de open ruimtes spelen en dat doen ze momenteel niet, ze zijn maar aan het rommelen. Van Persie missen ze heel erg, dat was een dirigent, die wist wat ie deed maar nu hebben ze die kwaliteit niet.

Het moderne voetbal wordt in Nederland natuurlijk perfect gespeeld door Ajax en hier in Spanje door Barcelona. Als je het voetbal sneller wil maken moet je zorgen dat de gast die er uit gaat niet over het hele veld moet lopen maar het veld verlaat bij de dichtstbijzijnde kant.

Ook is het beter dat de speler die het dichtst bij de bal staat deze bal in gaat gooien en niet wacht op de speler die het verst kan gooien. Een goede voetballer moet ook goed kunnen ingooien en als de dichtstbijzijnde speler dat doet komt het de snelheid van het spel ten goede.

Kijk en dan heb je nog iets, als je een sterk team hebt moet je op de aanval spelen. Als de bal naar de tegenpartij gaat moet je twee man naar voren sturen om de aanvallers te helpen. Bij het Nederlands elftal hebben we gezien dat ze Promes als verdediger hebben gezet die eigenlijk een aanvaller is.

De aanvaller van de tegenpartij was sneller dan Promes en daardoor kregen ze een doelpunt tegen ondanks dat Gillesen de bal er eerst uitstompte in de wedstrijd tegen Duitsland die we in Hamburg wonnen met 4-2.

Dick Advocaat, de trainer van Feyenoord, is een streber die zijn doel wil bereiken. Hij is bijna te oud maar dat wil niet zeggen dat hij Feyenoord niet uit het slop kan halen.

Na deze verhelderende uitleg bedankte ik Willem voor zijn tijd en liet hem achter bij de tv van zijn stamkroeg waar het verslag over de eredivisiewedstrijden net begon.

Berry J. Prinsen