Windows vs Linux Mint 

1 Oktober 2017

windows-vs-linux-mint-1

Er is in de laatste jaren veel veranderd op het gebied van besturingssystemen. Windows 10 lijkt nog weinig op Windows XP, en moderne versies van Linux lijken nog weinig op versies van 5 jaar geleden.

U heeft waarschijnlijk een computer met Windows, en de hoofdreden hiervoor is waarschijnlijk omdat u hem zo heeft gekregen of gekocht.
Veel mensen denken nog dat Linux veer moeilijker is dan Windows en dat men codes moet intoetsen, dit is bij de meeste Linux versies echter ver van waar.

Er zijn duizend verschillende versies van Linux, oftewel “distros” genoemd.
Alle Linux versies hebben dezelfde basis (met uitzondering van enkele versies). Om precies te zijn: GNU/Linux.

Als we bijvoorbeeld een auto nemen, dan is de “distro” het interieur, GNU de carrosserie en Linux de motor.

 

GNU/Linux is open software

Dit betekent simpelweg dat u hiermee kunt doen wat u wilt, en dat het gratis is. U kunt zelfs uw eigen Linux “distro” maken en deze verkopen.
Daarnaast zijn de codes van GNU/Linux openbaar beschikbaar. Iedereen die dat wil kan in de codes van GNU/Linux kijken en zelfs meewerken aan het verbeteren hiervan.

 

Windows is gepatenteerde software

Dit betekent in begrijpelijke taal dat het Windows besturingssysteem op uw computer eigendom is van Microsoft en dat u zich heeft te houden aan de voorwaarden die bij het product horen. En uiteraard zijn de codes niet openbaar.


Linux Mint

windows-vs-linux-mint-2

Een van de momenteel meest populaire Linux “distros” is Linux Mint. Met als volgers Debian en Ubuntu.
Linux Mint is een echte aanrader voor mensen die een alternatief voor Windows zoeken. Vooral omdat de desktop en functionaliteit veel op Windows lijken. U hoeft bij Linux Mint dus weinig nieuws te leren, en veel spreekt voor zich.

Daarnaast maakt Linux Mint (en andere “distros”) vele dingen veel gemakkelijker dan Windows. Het installeren van bijv. Skype duurt maar 1 minuut en u hoeft maar 3 keer te klikken. Het installeren van uw nieuwe printer duurt 3 seconden, USB kopen, in uw computer stoppen en u bent klaar.
Daarnaast is Linux Mint veel sneller en stabieler in vergelijking met Windows 10, en zonder problemen te installeren op oude computers die Windows 10 niet ondersteunen.

En uiteraard niet te vergeten, uw privacy! Een van de redenen dat veel mensen zijn overgestapt naar Linux.

 

Veiligheid

Linux werkt anders en is open software, dit betekent dus dat mochten er beveiligingsfouten zijn in Linux, ze veel sneller ontdekt worden dan bij Windows.
Daarnaast laat Linux het niet toe om bestanden te in-
stalleren zonder uw toestemming.
In het kort, als u Linux Mint op uw computer heeft is het niet nodig om een antivirus of firewall te installeren.
Maar als u Windows heeft, is dit bijna een “must”.

 

Voor 9 van de 10 gebruikers is Linux Mint de beste optie

Het is sneller, betrouwbaarder, veiliger, en zodra u er aan gewend bent geraakt, ook nog makkelijker.
Er zijn dus weinig redenen om vandaag de dag nog Windows te gebruiken.
Windows is absoluut niet slecht en heeft uiteraard ook zijn voordelen.

Niet alles werkt namelijk op Linux. Microsoft Office op Linux installeren gaat niet (dat geldt trouwens voor elk product van Microsoft). Maar dat is niet zo erg, gezien er een zeer goed (gratis) alternatief voor is: LibreOffice. Libre Office kan bijna alles wat Microsoft Office kan, en kan zelfs Microsoft Office bestanden openen. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen.  
Voor de gemiddelde gebruiker bestaat voor alles een alternatief.
Alleen zijn veel alternatieven misschien niet zo goed afgewerkt als het vergelijkbaar betaalde Windows programma. Echter vind ik zelf dat we hier niet over kunnen klagen, het is GRATIS!

 

Als er geen alternatief voor Windows is

Linux heeft geen kunstmatige grenzen, en alles kan worden aangepast, dus een alternatief is er altijd. Deze zijn alleen vaak te omslachtig of moeilijk voor de normale gebruiker.

Veel computerspellen werken alleen op Windows. Omdat deze op Microsoft Direct X gebaseerd zijn. Dus voor de gemiddelde “gamer” is Windows een must.
Echter met de opkomst van Vulkan zal daar in de toekomst veel verandering in komen.

Hetzelfde geldt voor grafisch ontwerpers of in het kort mensen die Adobe programma’s gebruiken, zoals Photoshop. Adobe ondersteunt momenteel alleen Windows en Mac.

Dus als u dagelijks programma’s gebruikt die alleen op Windows werken, of fan bent van Microsoft Office, dan heeft u Windows nodig.

 

CPU & GPU passthrough

De titel zegt u waarschijnlijk niets. Maar ik zal het makkelijk houden.

Er is in de laatste jaren ook veel veranderd op het gebied van computer hardware. Veel technologieën die in de professionele sector al jaren lang gebruikt worden, komen nu op de markt voor de normale gebruiker.

Het is al lang mogelijk om op Linux een virtuele Windows te draaien. Echter was het voor programma’s op een virtuele machine niet mogelijk om uw hardware 100% te gebruiken.
Dus geen oplossing voor “gamers”.

Maar met “Passthrough” technologie is het mogelijk om een virtuele machine (bijv. Windows) exclusief, specifieke hardware te geven die 99,98% gebruikt kan worden.

In het kort, het is mogelijk Windows 10 in Linux Mint te draaien, zonder verlies van snelheid. Het enige wat u nodig heeft is de juiste hardware.

Verder kan ik hier helaas niet op ingaan, gezien het een veel te moeilijk thema is om uit te leggen.
Maar als dit u interesseert, is er genoeg informatie op Google te vinden.
Een andere, zeer interessante mogelijkheid die deze technologie met zich meebrengt is dat u meerdere computers in 1 computer kan draaien, wel is deze technologie momenteel nog vrij experimenteel en complex. Eventueel meer hierover in de toekomst.

 

Linux Mint proberen

U kunt Linux Mint uitproberen zonder hem te installeren.
Het enige wat u nodig heeft is een USB-stick.

Het is mogelijk dat u de BIOS instelling van uw computer moet veranderen, hier kan ik in deze column niet op ingaan, gezien dit bij bijna alle computers anders is. Tevens moet u er rekening mee houden dat bij het maken van een Linux Mint Live USB, alle data die u op uw USB hebt staan, verwijderd worden.

Daarnaast, let goed op bij wat u doet! Als u klikt op Linux Mint installeren en vervolgens uw harde schijf formatteert,
kunt u daarna niet klagen dat alles weg is. Een computer doet wat u hem zegt, dus als u dingen ziet die u niet begrijpt, niet zomaar klikken, maar toch eerst even googelen.

 

Een Linux Mint Live USB maken
(op een Windows computer)

 1. Download Linux Mint: www.linuxmint.com
 2. Download Rufus: rufus.akeo.ie (niet de portable)
 3. Stop een lege USB-stick (of een USB waar niets op staat wat u wilt behouden in uw computer)
 4. Installeer en open Rufus
 5. Selecteer de USB (Device)
 6. Selecteer de ISO (cd-rom icoontje), dit moet het bestand zijn dat u bij stap 1 heeft gedownload
 7. Klik op Start

  En als na het proberen van Linux Mint, het u beter bevalt dan Windows, kunt u met dezelfde USB-stick Linux Mint installeren.
  Let op: als u een nieuw besturingssysteem op uw computer installeert, maak dan altijd een back-up van uw bestanden!

Ron Kuijsters Tokos