Winning van etherische olie

13 September 2018

winning-van-etherische-olie-1Puur konden ze pas gewonnen worden toen de techniek distilleren werd ontdekt. Nu zijn er verschillende manieren mogelijk om pure etherische olie te winnen.
De belangrijkste zijn: Waterdampdestillatie, persing en extractie door oplosmiddel.

Vroeger werden er 2 manieren gebruikt:

  • maceratie: de planten in een plantaardige olie laten weken;
  • enfleurage: de bloemen een tijdje op gezuiverde dierlijke vetten leggen.

De meest gebruikte is waterdampdestillatie.
Daarbij worden de planten op een rooster in een destillatievat gedaan, waarna men eronder waterdamp laat opstijgen. Door de hitte worden de celwanden van de plantonderdelen waarin de etherische olie zit opgeslagen, afgebroken, zodat de olie als damp vrijkomt. Deze dampen worden opgevangen en na afkoeling komt de olie bovendrijven op het water en zo kan deze gescheiden worden.

Wat er dan overblijft na de scheiding zijn hydrolaten (ook bloemenwater genoemd). Dit kan gebruikt worden voor de huid of verwerkt worden in eten. De extractievorm, persing wordt alleen bij alle Citrus oliën toegepast. Deze olie komt dan vanuit de schil,  die bevatten druppeltjes essentiële olie.
De schil en de vrucht worden gescheiden en alleen de schil wordt gebruikt.

Veiligheid en Etherische Oliën

Aromatherapie wordt steeds populairder en etherische oliën die potentieel gevaarlijk zijn, worden meer en meer verkocht.
Het is niet de bedoeling om etherische oliën als gevaarlijk voor te stellen, maar mensen moeten wel op de hoogte zijn van de potentiële gevaren.

Als je de oliën correct gebruikt en de voorgeschreven dosis behoudt, kan je op een veilige manier werken met etherische oliën.


Overzicht van de gevaren van EO:

  • Vergiftiging en kinderen: Zelfs 1 druppel van sommige oliën kan giftig zijn voor kinderen.
  • Zwangerschap: EO tijdens de zwangerschap is een groot risico. Als je hier geen kennis van hebt, gebruik dan geen etherische oliën tijdens de zwangerschap.
  • Epilepsie: nóóit oraal gebruiken van EO’s en altijd voorzichtig bij vernevelen.
  • Huidproblemen: Huidreacties op gebruikte EO kunnen 3 vormen aannemen: Irritatie, overgevoeligheid (allergie of fototoxiteit.

Irritatie en overgevoeligheid lijken banaler dan vergiftiging, maar het komt wel vaker voor. Het feit dat men EO meestal verdunt, is geen veiligheidsgarantie, omdat allergische reacties ook mogelijk zijn na herhaald gebruik van kleine hoeveelheid allergene stof. Irritatie en overgevoeligheid worden soms met elkaar verward, maar zijn erg verschillende reacties die ook worden veroorzaakt door verschillende EO- componenten.

Irritatie ontstaat bij het eerste contact. De reactie is snel en de ernst hangt af van de concentratie van de irriterende stof.
Overgevoeligheid is een vorm van een allergische reactie. Deze overgevoeligheid treedt al op bij een eerste contact met de stof, maar de reactie op de huid is dan slechts zeer klein of afwezig. Overgevoeligheid is onvoorspelbaar omdat sommige personen er op zullen reageren en andere niet.

Belangrijk! Bij mensen met een allergisch verleden kan er het best een allergietest gedaan worden.

Sommige EO kunnen een overdreven reactie geven op zonlicht wanneer je ze gebruikt op de huid. Zorg er dus voor dat als je EO gebruikt op de huid, je de eerste uren erna niet met die lichaamsdelen in de zon komt!
Een voorbeeld: Alle Citrussen En Bergamot mag je nooit gebruiken als je nadien in de zon gaat!!!

Hoe verkeerde reacties behandelen?

De huid voorzichtig afspoelen met basisolie (jojoba olie, amandelolie, olijfolie, zonnenloempitolie, etc.).

Bij ernstige problemen is het altijd aan te raden om een dokter te raadplegen.

Vanessa de Wit