Winter aan de Costa del Sol

10 Februari 2018

winter-aan-de-costa-del-sol-1

Ze zeggen dat het aan de Costa del Sol 300 dagen zomert. Jaja, tot je er woont. Dan geven de maanden december, januari, februari en soms ook nog maart je het nakijken. Overdag in de volle zon kun je in een beschut hoekje nog voorjaars genieten. Doch eens in de schaduw duik je in de kast om wat warms aan te trekken. De sokken worden vanonder de mottenbollen gehaald, de truien uit vergeten hoekjes van een lade getoverd, de winterschoenen, ver weg verscholen achter sandalen, worden terug een ereplaats op het matje aan de voordeur gegeven.

En nog zo een gezegde: de huizen hoeven hier geen verwarming. Wat dan als het net voor zonsopkomst amper 5 graden is? Of als het regent met een dagtemperatuur van 10 graden? In recente flatgebouwen worden de appartementen met airco uitgerust die op warmelucht- stand kan worden geplaatst. Alleen, schrik niet van je volgende elektriciteitsfactuur. Dus dan wordt er al snel naar een kacheltje op butaangas overgeschakeld. De geurhinder krijg je op de koop toe. Vergeten een raampje of een deur op een kier open te laten? Duizeligheid en ademhalingsstoornissen zijn dan de slok op de borrel. Als je de luxe van een open haard in de woonkamer bezit, blijft het toch nog uitkijken. Niet zelden zijn dit sierhaarden zonder schouwaansluiting. Of werd de doorlaat dicht gemetst tegen de tocht. Ontsteek je in al je naïviteit alsnog een vuurtje, dan ben je luttele seconden later gerookte Serrano ham. Inderhaast worden deuren en ramen volledig geopend. Maar oh wee, al die verse zuurstof is voor het haardvuur als een rode lap voor een stier. De gevolgen laten zich raden.

winter-aan-de-costa-del-sol-2

Hetzelfde kan je overkomen bij een echte open haard, doch waarvan de schouw al jaren niet meer is geveegd. Kunnen ze dat hier in Andalusië? Jazeker en nog professioneel ook, met als toetje een certificaat dat een jaar geldig is. En wat kost dat wel niet?

Nog geen honderd euro en je kunt met een gerust gemoed naar hartenlust stoken tot de bakstenen van de haard barsten. Oh jeetje en wat nu? Dan maar beter voorkomen dan genezen. Bij de smid kun je een op maat gesneden staalplaat voor een prikje kopen. Die plaats je tegen de verticale achterwand met als bijkomend voordeel dat die de hitte van het vuur opneemt en naar de woonkamer uitstraalt. Dit geeft een bijkomende hogere temperatuurstoot en je bespaart alweer op de houtconsumptie. En als je dan toch bij de smid bent, koop je best een grill voor de bodem van de haard. Kwestie van een goede luchtaanvoer onder de houtblokken, waardoor het vuur gaat snorren en loeien. Een hemels geluid vergeleken met de gure oostenwind buiten.

Ziezo, eens het vuurtje aan en in de sofa gezeten, voorzien van een borrel en een krakertje alvorens te dineren, kun je de avond nostalgisch gezellig warm ingaan.

Dauwe Marc