Wist je dat Antoni Gaudí niet de oorspronkelijke architect van de “Sagrada Familia” kerk is?

2 September 2017

wist-je-dat-antoni-gaudi-niet-de-oorspronkelijke-1

Wie was Gaudí?

Gaudí ging niet alleen als flamboyante dandy, maar ook als extreem katholieke kluizenaar door het leven. Van kinds af aan was hij een bijzondere persoonlijkheid. Antoni Gaudí werd in 1852 geboren in een Catalaans dorpje, in de buurt van Tarragona. Op jonge leeftijd kampte hij met reuma, waardoor hij niet met zijn leeftijdsgenootjes kon ravotten. Gaudí was een rustig kind en vulde zijn tijd met het observeren van planten en dieren: een passie die later ook duidelijk naar boven zou komen in zijn ontwerpen.


wist-je-dat-antoni-gaudi-niet-de-oorspronkelijke-2

Hij maakte heel uiteenlopende creaties, van privéwoningen over kastelen tot kerken, telkens met oog voor de natuurlijke elementen. Samen met Rudolf Steiner, Hundertwasser en Frank Lloyd Wright lag Gaudí aan de basis van wat men de “organische architectuur” noemt. Het is een bouwstijl die inspiratie uit de natuur haalt en het gebouw in de omgeving integreert. Door de bizarre fantasie van Gaudí leidde dit tot zeer ongebruikelijke bouwvormen, die versierd waren met mozaïek, gebroken tegels of smeedijzer en die over opmerkelijk weinig rechte muren beschikten. Tijdens Gaudí‘s diploma-uitreiking aan de academie van Barcelona wist de directeur niet zeker of hij zijn zegen nu aan een gek of aan een genie had gegeven. Al snel werd echter duidelijk dat Gaudí inderdaad geniaal was en revolutionaire methodes ontwikkelde in de plannen van zijn ontwerpen.

 

Gaudí realiseerde bouwwerken voor de Catalaanse industrieel Güell, met Park Güell als het meest bekende oeuvre. Het sprookjesachtige park met de met mozaïek beklede, golvende zitbanken werd een begrip en is nog steeds een van dé trekpleisters in Barcelona. Casa Batlló en Casa Mila, twee kleurrijke woonhuizen in de statige “Eixample” wijk, zijn eveneens toonbeelden van Gaudi´s genialiteit. Casa Batlló is eigendom van de familie Bernat, bekend van de wereldberoemde “Chupa Chups” lolly. De gevel doet denken aan de schubben van een vis, terwijl het dak de vorm heeft van een draak. De woning is een ode aan de Catalaanse beschermheilige San Jordi, die volgens de overlevering een draak zou hebben gedood. In de golvende voorgevel van “Casa Mila” zou Gaudi’s voorliefde voor natuurlijke vormen het meest tot uiting komen. Beide huizen werden opengesteld voor het publiek en zijn een absolute aanrader!

wist-je-dat-antoni-gaudi-niet-de-oorspronkelijke-3

De kers op de taart is ongetwijfeld “La Sagrada Familia”: één van de meest bezochte kerken ter wereld. De kunstenaar wijdde meer dan 43 jaar van zijn leven aan de bouw van het “optrekje” voor de “Heilige Familie”. Het idee kwam oorspronkelijk van een boekhandelaar, die vond dat de gemeenschap wel een nieuw gebedshuis kon gebruiken.
Het ontwerp van de kerk werd gemaakt door Francisco de Paula en in 1882 had de eerste steenlegging plaats. Na een woordenwisseling tussen de architect en de bouwheer werd de overeenkomst echter al na een jaar beëindigd. Daarop keeg de jonge dandy, Antoni Gaudí, de opdracht om het gebouw verder af te werken. In zijn planning trok hij tien jaar uit om de constructie van de kerk tot een goed einde te brengen. Weliswaar een “kleine” berekeningsfout als je weet dat het gebouw na 134 jaar nog steeds niet voltooid is!


Gaudi´s ideeën waren buitenproportioneel en het grootste probleem werd de financiering van dit reusachtige project. Het bouwwerk zou verder worden bekostigd met donaties, wat in tijden van crisis of oorlog allesbehalve voor de hand liggend was. Gaudí ging zelf van deur tot deur, op zoek naar aalmoezen. De laatste zestien jaar van zijn leven werkte Gaudí nog uitsluitend aan dit project. De flamboyante jongeman was intussen veranderd in een sjofel geklede kluizenaar en fervent katholiek, die leefde in het atelier van zijn bouwwerf.


Op 74-jarige leeftijd werd hij tijdens zijn ochtendwandeling aangereden door een tram.
Door Gaudí ‘s plotse overlijden kwam er, in 1926, abrupt een einde aan de voltooiing van zijn levenswerk. Na de burgeroorlog werd, in 1952, opnieuw gestart met de bouwwerken. Het probleem was dat bij een brand al Gaudi´s ontwerpen verloren waren gegaan. Toch werd er verder gebouwd, met respect voor zijn ideeën die een modernere interpretatie kregen. De “Heilige Familie” wordt nog steeds gefinancierd dankzij donaties. Daarnaast brengen ook de inkomgelden van de miljoenen nieuwsgierige toeristen, die gefascineerd zijn geraakt door hét bouwwerk van de eeuw, geld in het laatje. Als alles volgens plan verloopt, hoopt men het meesterwerk honderd jaar na Gaudí ´s dood officieel te kunnen openen.

 

Wil je niet in de rij staan voor een bezoek aan de prachtige Sagrada Familia, reserveer dan een privérondleiding via mijn collega wereldstadgids Robb via www.wereldstadgidsen.com

Ilse Vanaken