wist-je-dat-clint-eastwood-in-almeria-geboren-is-1 Wist je dat Clint Eastwood in Almería geboren is?

26 Juni 2018

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de eerste Spaanse films tot stand en vanaf begin 20e eeuw was er een duidelijke kwaliteitsverbetering van de films merkbaar. Luis Buñuel (1900-1983) zou Spanjes meest beroemde filmregisseur worden. Samen met Salvador Dalí maakte hij de choquerende film “Un perro Andaluz”. Deze zou een grote stempel drukken op de Spaanse filmgeschiedenis.

Na de burgeroorlog werden films op verzoek van Franco gecensureerd en dit hield aan tot aan het einde van zijn regime in 1975.
Gaandeweg werden films toch iets commerciëler en waren -ondanks de censuur- invloeden van buitenaf merkbaar.

Het was in deze periode dat het plaatsje Tabernas (Almería) door zijn surrealistisch en rotsachtig maanlandschap als ideale locatie beschouwd werd voor de opnames van verschillende filmtoppers. “Indiana Jones”, “The good, the bad and the ugly” en “Doctor Zhivago” werden er gedeeltelijk of volledig opgenomen. Het was ook hier dat Clint Eastwood zijn carrière startte, met enkele bijrolletjes. Zijn acteerprestaties deden al snel veel stof opwaaien en Eastwood zou uitgroeien tot een grote ster.
Na de dood van Franco kreeg de Spaanse film een geweldige boost.

De laatste decennia wist de Spaanse filmindustrie wereldwijd haar stempel te drukken op de filmbusiness.
Regisseur Juan Antonio Bayona wordt, met amper twee langspeelfilms op zijn palmares, weleens met Steven Spielberg vergeleken! Deze Spanjaard uit Barcelona regisseerde de grootste Spaanse kaskraker aller tijden en kreeg hier wereldwijd erkenning voor. “The Impossible” vertelt het waargebeurde verhaal van een Spaans gezin dat de tsunami in Thailand overleefde.
Ook Alejandro Amenábar is niet meer weg te denken uit de Spaanse filmgeschiedenis. Hij wordt beschouwd als een van Spanjes meest invloedrijke regisseurs. Op zijn cv sieren onder meer films als “The Others”, met Nicole Kidman en “Abre los ojos”. Die laatste kreeg een Amerikaanse remake onder de naam “Vanilla Sky”.

De meest excentrieke Spaanse regisseur is zonder enige twijfel Pedro Almodóvar. Naast seks, drugs en transseksualiteit zijn ook vriendschap en eenzaamheid terugkerende thema’s in zijn films. Volgens Almodóvar zijn vrouwen sterker, interessanter en complexer dan mannen. Daardoor kiest de regisseur vaak voor een combinatie van gevoelige, mannelijke personages en sterke vrouwen.

Verder wordt de Spaanse cultuur, haar typische humor en drama telkens weer op geniale wijze in beeld gebracht. Met “Hable con ella” sleepte hij zijn eerste Oscar in de wacht. Niet alleen de meest bekende Spaanse actrice Penélope Cruz, maar ook acteur Antonio Banderas speelde in verschillende van Almodóvars films mee.

Wie gek is op deze acteur uit Málaga, kan nu ook kijken naar zijn vertolking als Picasso in de reeks Genius op National Geographic.
Straat-artist Doger, wijdde er alvast een kunstwerk aan. Meer weten over Doger en straatartiesten in Málaga... Ga dan mee op street art tour door Málaga.

Ilse Vanaken