Wist je dat de grootste hedendaagse Spaanse architect
wereldwijd bekend is?
3 Oktober 2017Wie is Calatrava?
De naam Santiago Calatrava klinkt misschien niet meteen even herkenbaar in de oren als Gaudí, en toch ken je waarschijnlijk wel een van de megalomane bouwwerken die hij ergens op deze aardbol neergezet heeft.
Calatrava werd in 1951 geboren in Valencia. Hij studeerde onder meer in Zürich, waar hij tegenwoordig een architectenbureau heeft, naast kantoren in Parijs, New York en uiteraard Valencia.
Wereldwijd won deze Spanjaard al verschillende prijzen, maar ondanks zijn roem oogst hij ook veel kritiek. Zijn ontwerpen overschrijden vaak de vooropgestelde bouwtermijn en het budget. Op zich is dit niet zo uitzonderlijk in deze sector, maar ook het gebrek aan functionaliteit van de gebouwen en hun weinig onderhoudsvriendelijke karakter worden regelmatig in vraag gesteld.
Zo is men in Bilbao bijvoorbeeld niet te spreken over de te gladde “Zubizuri”-voetgangersbrug, waarvan sinds de opening – in 1997 - al meer dan zeshonderd glasplaten braken. De brug sloot bovendien ook niet aan op het bestaande verkeersnet, waardoor de stad een andere architect aanstelde om dit probleem op te lossen. Calatrava vond dit een inbreuk op zijn ontwerp en daagde de stad voor de rechter. Hij won de zaak, waardoor hij de stad nog eens 30.000 euro armer maakte.
In de Belgische stad Luik werd het “Calatrava-station” pas drie jaar na de voorziene datum geopend.
In Nederland werd de bouw van de “Calatrava Campus Maastricht” dan weer stopgezet, omdat de kosten te zwaar uit de hand begonnen te lopen.
Een brug over het “Canal Grande” in Venetië veroorzaakte op haar beurt heel wat commotie en in New York werd Calatrava’s extravagante ontwerp van het nieuwe verkeersknooppunt rond “Ground Zero” ook zwaar op de korrel genomen.
Het minste wat je kunt zeggen over Calatrava is dat hij zeer spraakmakende ontwerpen maakt, die stuk voor stuk “buitengewoon” zijn.
Wie een hoogwaardig staaltje “Calatrava-architectuur” wil gaan bewonderen, zakt hiervoor nog altijd het beste af naar zijn geboorteplaats, Valencia.
Het architectonische hoogstandje “Stad van Kunst en Wetenschappen” ligt vlak aan de zee en herbergt vijf reusachtige, futuristische gebouwen.
Kenmerkend voor Calatrava’s stijl is dat hij het geraamte van een bouwwerk niet verbergt, maar het net een esthetische meerwaarde geeft. Hij vermengt het groteske van de gotiek met de nieuwe architectuur van “Le Corbusier”, op een heel eigenzinnige manier. Als hulde aan zijn landgenoot, de grote Spaanse architect Gaudí, gebruikt hij in bijna al zijn gebouwen “trencadis” of tegelscherven die veelvuldig gebruikt werden door zijn bekende voorloper.
In de “Stad van Kunst en Wetenschappen” kun je naar de opera in het majestueuze operagebouw. In “L´Hemisfèric” - ook wel het oog genoemd, omwille van de gelijkaardige vorm en een dak dat net als een ooglid opent en sluit - kun je al liggend een film bekijken in de bioscoop. Het enorme wetenschapsmuseum en de zwevende brug zien er al even bijzonder uit. Ook Calatrava is dus een eigenzinnige, Spaanse kunstenaar die door zijn buitengewone creaties wereldwijd een begrip werd.
Wil je graag op ontdekking in de geboorteplaats van Calatrava en zijn “Ciudad de Ciencias”?
Neem dan contact op met mijn collega wereldstadgids Suzie in Valencia via www.wereldstadgidsen.com