Wordt het ketose dieet jouw voornemen voor 2019?

30 Januari 2019

wordt-het-ketose-dieet-jouw-voornemen-voor-2019-1

Het nieuwe jaar is begonnen en al onze voornemens staan voor de deur. Voornemens zoals stoppen met drinken, ontstressen, stoppen met roken, diëten en sporten staan in de top-tien van voornemens die tegen de jaarwisseling worden gemaakt. Maar hoe lang houd je deze beloftes vol? Tot de volgende dag na je kater, als je eenmaal beseft wat voor beloftes je hebt gemaakt? Of een maand of twee later, wanneer je doorzettingsvermogen is verzwakt en het makkelijker is om het op te geven?

Als mens zijn we erg slecht in het reguleren van ons eigen gedrag. We zijn vatbaar voor invloeden, suggesties en verleidingen van buitenaf. Om onze goede voornemens te kunnen realiseren, hebben we zelfcontrole en zelfregulatie nodig. En natuurlijk een goede aanpak. Makkelijk gezegd, maar hoe doen we dat?

Om je doel te behalen is het beter als je precies weet wat je wilt of niet wilt. Schrijf het op in je smartphone en gebruik het als een aanmoediging. Investeren in je voornemens geeft je een grotere kans van slagen. Dus schrijf je ergens voor in, dan maak je al een begin. Zorg vooraf voor een consequentie voor het geval dat je je doel niet behaalt. Zorg ervoor dat je maar één voornemen kiest dat je in kleine behapbare stapjes kunt bereiken.

Neem bijvoorbeeld diëten. Ik ben altijd een voorstander van gebalanceerd eten, maar als je wilt diëten, dan is er het nieuwste ketose dieet. Zoals altijd kun je het best eerst een arts of een diëtist raadplegen en doe je onderzoek voordat je aan zoiets begint. Je kunt er goede resultaten mee behalen, maar dit dieet is niet iets wat je op langere termijn blijft doen. Goed dus voor je als je vindt dat doorzettingsvermogen niet je sterkste kant is.

Ketose is een normaal metabolisch proces (spijsverteringsproces), iets wat je lichaam doet om te blijven functioneren. Wanneer het lichaam niet genoeg koolhydraten uit voedsel krijgt en je cellen daardoor te weinig energie kunnen verbranden, verbrandt het lichaam in plaats daarvan vet. Daarbij komen afvalstoffen vrij: ketonen. Ketose is een populaire strategie voor gewichtsverlies. De koolhydraatbeperkte voedingsplannen omvatten het eerste deel van het Atkins-dieet en het Paleo-dieet, dat eiwitten stimuleert om je lichaam van energie te voorzien. Behalve dat het helpt om vet te verbranden, kan ketose je ook minder hongerig maken. Het helpt je ook om je spierkracht op peil te houden.

Bij gezonde mensen die geen diabetes hebben en niet zwanger zijn, begint de ketose meestal na 3 of 4 dagen door minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten. De grens die meestal genoemd wordt, is rond de 30 gram. Dat is genoeg om groenten te kunnen eten. Verder bestaat het uit eiwitten en behoorlijk veel vetten, zoals vis, eieren, vlees, noten en zuivel, aangevuld met olie en avocado’s. Je kunt de ketose ook op gang brengen door te vasten.

De voordelen hiervan zijn dat je geen honger lijdt en snel vet verliest. De nadelen zijn dat je je in de eerste maand beroerd kunt voelen, dat je voedingspatroon erg eenzijdig wordt en je eventueel een tekort krijgt aan voedingsmiddelen. Met een Keto dieet heb je vaak supplementen nodig om ervoor te zorgen dat je niets tekort komt.

Kies je ervoor om het te proberen? Dat betekent: geen havermout, brood, pasta, rijst en aardappelen meer. Zelfs geen fruit. Ook mag je geen frisdranken en alcohol drinken. Wat kan je dan wel nog eten?

 

Een Keto ontbijt kan zijn:

  • Griekse yoghurt, stevia, cacao en een lepel pindakaas
  • Roerei met spek en champignons (gebakken in olijfolie)
  • Een omelet met avocado en tomaat (gebakken in kokosolie)


Een Keto lunch kan zijn:

  • Een gekookt eitje met rauwkostsalade en dressing van hüttenkäse
  • Kip met roerbak groenten en noten
  • Groenten met zelfgemaakte tonijnsalade

 

Een Keto diner kan zijn:

  • Vettige vis met eieren en spinazie
  • In de oven gebakken vis met groenten
  • Hamburgervlees met roomkaas, avocado en salade
  • Kip met groenten en pesto roomsaus

 

Wil je weten of je erin geslaagd bent om je lichaam in een ketose-staat te krijgen? Dit kan je met Ketostix teststaafjes testen. Verkeer je in een ketose-staat, dan ben je vet aan het verbranden! Misschien behaal je deze keer wel je voornemens. Succes en een gelukkig Nieuwjaar!

Ann-Shirley