YouTube CEO ontvangt prijs voor vrije meningsuiting gesponsord door het videoplatform zelf

20 April 2021

youtube-ceo-prijs-vrije-meningsuiting-1YouTube CEO Susan Wojcicki heeft een prijs voor vrijheid van meningsuiting ontvangen die Google's eigen videoplatform als een van de sponsors heeft en die wordt uitgereikt door het in de VS gevestigde Freedom Forum Institute.

Tijdens de uitreiking van de 'Freedom of Expression Award' in 2021 prees 'youtuber' Molly Burke Wojcicki als voorvechter van de vrije meningsuiting, terwijl de prijswinnaar zei dat het platform de vrijheden "op alle mogelijke manieren" beschermt.

Ze wees er echter op dat er bepaalde grenzen moeten zijn en onthulde dat YouTube alleen al in het laatste kwartaal 9 miljoen video's heeft verwijderd. Daarnaast merkte zij op dat er "veel inhoud is die technisch gezien voldoet aan de geest" van het platform "maar aan de limiet zit", zodat zij eenvoudigweg zullen proberen die inhoud te beperken door deze niet aan te bevelen aan gebruikers.

Op sociale media namen mensen het nieuws met ironie op. Een Twitter-gebruiker merkte op dat "het is alsof je Nobelprijzen voor de vrede toekent aan oorlogsmisdadigers". Een ander stelde dat "bedrijfsprijzen, hoe prestigieus de titel ook moge zijn, altijd aan de grootste sponsors worden gegeven".

Kosta redactie