Zandsculpturen, ijssculpturen en een bescheiden kunstenaar

15 April 2018

zandsculpturen-een-bescheiden-kunstenaar-1

Na een enigszins moeilijke scheiding verliet Thomas Teache 12 jaar geleden zijn Tsjechische vaderland om elders in Europa een nieuw leven te beginnen. Met slechts 3 euro op zak arriveerde hij een paar weken later in Spanje waar, zoals hij gehoord had, voldoende werk was te vinden.

Als landbouwingenieur leek het hem een goed idee emplooi te zoeken bij een sinaasappelplantage, maar een en ander bleek zwaar tegen te vallen. Uiteindelijk belandde Thomas in Torrevieja waar het werk alweer niet voor het oprapen bleek te liggen. Na een paar dagen vond hij onderdak in een restaurant in ruil voor het buitenzetten en ’s avonds weer binnenhalen van de terrasmeubels. Als kind droomde hij ervan om vlak bij de zee te kunnen wonen, dus die droom ging toen in vervulling, vertelde hij met een schuchter lachje. Zijn vele vrije uren bracht hij door op het strand en kwam aldus voor de eerste keer in contact met een Spanjaard die in zijn levensonderhoud voorzag middels het maken van zandsculpturen.

“Op de een of andere manier werd ik hierdoor aangetrokken en probeerde al snel zelf wat te vervaardigen. Het begin was natuurlijk moeilijk maar met behulp van een stukje plastic slaagde ik er in een mummie van een Egyptische farao te maken. Aangezien ’s ochtends grote tractoren het strand schoonmaakten moest ik iedere dag een nieuwe farao maken en werd zodoende al snel bedreven en kon het stukje plastic vervangen worden door een schepje en een emmertje. De eerstvolgende winter kon ik mijn eerste bankrekening openenen en schepje en emmer zijn nu vervangen door professioneel materiaal, zoals waterbestendig hout om kisten te maken waarin het zand vermengd wordt met de juiste hoeveelheid zeewater en geperst middels een professionele trilstamper.

Na Torrevieja en een paar andere plaatsen besloot ik zes jaar geleden naar Marbella te vertrekken en heb daar geen spijt van gekregen. De samenwerking met de gemeente is voortreffelijk, met de kerstdagen maak ik een belén (kerststal) en voor sommige evenementen verzorg ik ook een logo. In ruil daarvoor mag ik het hele jaar mijn zandkastelen op een door de gemeente aangegeven plaats bouwen”, aldus Thomas zijn relaas over de eerste jaren in Spanje.

Desgevraagd legde hij uit dat het zeezout zich kristalliseert aan de buitenkant van zijn zandkastelen en daardoor een harde beschermende laag vormt die zelfs een klein regenbuitje kan weerstaan.

“Bij gunstige weersomstandigheden kan het kasteel ongeveer een jaar in stand gehouden worden, maar als je pech hebt kan het door stortbuien binnen een dag verwoest worden”, vertelde een berustende Thomas.

Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat hij een slechte tekenaar was maar, eigenlijk door de omstandigheden gedwongen, er achter was gekomen geen enkele moeite te hebben met het driedimensionale modelleren. Hij modelleert zelfs ijssculpturen die tentoongesteld worden bij allerlei evenementen en ook als tafelstukken voor grote diners verkocht worden. Op het internet via facebook.com/cool.ice.art/ kunt u de werkwijze en de resultaten van deze kunstvorm zien.

Indien u uw ogen wilt vergasten aan zandkastelen die aan de vaardige handen van Thomas zijn ontsproten, kijk dan eens op het strand van Marbella aan het einde van de Paseo Marítimo vlak voor het Skol hotel.

Berry J. Prinsen