Zeven agenten van de Guardia Civil gewond bij zoveelste gewelddadige grensbestorming Ceuta

18 September 2018

zeven-agenten-van-de-guardia-civil-gewond-1In een recente bestorming van de grens tussen Ceuta (Spanje) en Marokko zijn 7 agenten van de Guardia Civil gewond geraakt. Ongeveer 300 vluchtelingen uit de Zuid-Sahara probeerden met geweld de grens over te komen.

Bij de bestorming gebruikten zij knuppels, accuzuur, kniptangen, uitwerpselen en het zeer brandbare ongebluste kalk om de agenten te lijf te gaan.

Daar dit geen incident is wordt er nu gekeken hoe de agenten zich beter kunnen beschermen tegen deze agressie. Tot half augustus van dit jaar zijn er via Ceuta, Melilla en over zee 29.541 asielzoekers Spanje binnengekomen. Dat zijn er 16.443 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Ceuta zelf waren dat er overigens 1.623 en dat is 21% minder dan vorig jaar. In Melilla waren het er 2.901 en dat zijn er 565 meer dan in 2017.

De vakbond / beroepsvereniging van de Guardia Civil wil zwaarder geschut tegen dit soort massale bestormingen kunnen inzetten. Zij pleiten ervoor de agenten te voorzien van schilden en andere middelen ter voorkoming van oproerkraaiers en bestormingen.

In totaal lukte het 116 migranten Spanje te bereiken. Zij werden echter vrijwel direct het land weer uitgezet (naar Marokko) als gevolg van een in 1992 getekende overeenkomst tussen Spanje en Marokko. Missie kansloos dus.

Kosta redactie