Zijn de deuren en ramen gesloten?

24 April 2018

zijn-de-deuren-en-ramen-gesloten-1

“Ha, ah…choo”, hoorde ik achter mij. Het was alsof er een knal was afgegaan, want ineens stond iedereen waaronder ikzelf inbegrepen, een meter van haar vandaan. Met een grimas zag ik haar tranende, rode ogen terwijl ze snotterde in haar zakdoek. “Sorry, mijn allergieën spelen weer op.” hoorden we opgelucht, maar voor haar was dat geen pretje.

Het seizoen was weer begonnen waarvoor sommigen overgevoelig zijn. Allergische aandoeningen worden veroorzaakt door overgevoeligheid van het immuunsysteem door iets in de omgeving dat bij de meeste mensen meestal weinig of geen problemen veroorzaakt. Deze ziekten omvatten hooikoorts, voedselallergieën, atopische dermatitis, allergische astma en anafylaxie.

Het begint wanneer je in contact komt met een trigger die je hebt ingeademd, doorgeslikt of op je huid kreeg. Je immuunsysteem heeft een belangrijke taak: je lichaam verdedigen tegen indringers zoals virussen en bacteriën die schadelijk zijn. Voelt je immuunsysteem zich bedreigt, dan valt het aan en als reactie daarop begint je lichaam een eiwit aan te maken met de naam IgE. Dit zijn eiwitten die een boodschap overbrengen naar cellen: Stop die substantie! De cellen sturen dan histamine uit, waardoor de bloedvaten uitzetten en andere chemicaliën vrijkomen in je bloed. Maar voert het oorlog tegen substanties die niet schadelijk zijn voor het lichaam, dan is het een allergie. Deze antilichamen veroorzaken de allergiesymptomen die je opmerkt. Zoals het verstoppen van je sinussen, koorts, moeite met ademen of maagproblemen. Om de één of andere reden vergist je lichaam onschadelijke dingen, zoals stof of stuifmeel, voor ziektekiemen en gaat tot de aanval.

 

Wat kan je hieraan doen?

Je kan naar de apotheek gaan voor anti-histamine medicijnen, maar dat gebeurt meestal nadat je al een week rondloopt met de symptomen, voordat je beseft dat het een verkoudheid is of een allergie. Wil je zien of je de symptomen kan verminderen voordat je het krijgt, dan doe je aan research en probeert deze natuurlijke remedies. Een onderzoek werd gedaan bij kinderen die veel verse groenten, fruit en noten, zoals druiven, appels, sinaasappelen en tomaten aten. Deze groep kreeg minder allergiesymptomen.

Een paar natuurlijke manieren zijn de weegbree, pijnboomschors of lijnzaadolie.

De weegbree wordt vaak gezien als onkruid omdat het overal groeit: langs de kant van de weg, in grasvelden of in de wei. Het blad bevat iridoïden. Iridoïden hebben een normaliserend effect op het menselijk lichaam dat op onevenwichtigheden is gericht zonder dat het invloed heeft op functionerende systemen. Testen bewezen dat weegbree ontstekingsremmende en antiallergische eigenschappen heeft. Gebruik alleen het blad, niet koken maar gewoon drogen op een donkere plek, want als de bladeren verkleuren, smaakt het bitter. Je kan er een thee van maken, een zalf, het fijn snipperen op je brood met geitenkaas of in je soep, maar dan niet laten meekoken. Ze zijn ook verkrijgbaar in capsulevorm.

Pijnboomschorsextract blijkt ook nuttig te zijn in het behandelen van respiratoire aandoeningen zoals astma, allergieën en sinusitis. Het histamine in het lichaam wordt afgeremd waardoor de gevoeligheid voor pollen en voedselallergieën vermindert. Hierdoor worden de allergische symptomen ook minder.

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken van lijnzaadolie is gebleken dat het niet alleen preventief maar ook helend kan werken bij ziektes die te maken hebben met verstoorde stofwisseling, zoals stress en negatieve omgevingsinvloeden. Lijnzaadolie wordt geperst uit de zaden van de vlasplant en bevat 20 keer zoveel omega 3 vetzuren als makreel. Lijnzaadolie is online verkrijgbaar bij www.ah.nl voor €2.99 en kan gebruikt worden in smoothies, toegevoegd worden aan yoghurt en muesli, of besprenkeld worden over salades of groenten. Let wel op dat je het koel en donker bewaart en na openen kan het al in vier weken tijd ranzig worden. Heb je een pinda- of soja-allergie dan is het beter om geen lijnzaad te gebruiken.

Hopelijk helpen deze manieren met het verlichten van je allergieën, zodat je kan genieten van de wisselende seizoenen.

Ann-Shirley