zomer-in-slovenie-1 Zomer in Slovenië

24 Juni 2018

Slovenië is zo’n land dat de laatste jaren sterk in opmars is. Het is niet meer het kleine landje tussen Oostenrijk en Kroatië, het heeft een eigen persoonlijkheid, een eigen smaak. Ook al is het een klein land, het loont de moeite om te bezoeken.

Gekneld tussen verschillende, populaire landen had Slovenië eigenlijk geen schijn van kans. Hoe kan je opboksen tegen Italiaanse steden, Oostenrijkse bergen en de Kroatische kust? Toch houdt het kleine landje zich kranig. Want ook al is het een beetje een samenraapsel van verschillende culturen, het land weet hoe langer hoe meer bezoekers te verleiden om het te bezichtigen. En hoe doen ze dat? Met goede wijn, prachtige natuur en bruisende steden.

Je kan niet naar Slovenië zonder Sloveense wijn te proeven. De ietwat zurige, prikkelende wijn moet niet onderdoen voor het lekkers van zijn buurlanden. Integendeel! Sloveense koks weten héél goed wat ze doen. Ze combineren de wijnen uit hun thuisland met olijven, gedroogde ham en kazen, allemaal uit hun eigen boerderijen. Aan tafel gaan in Slovenië, betekent genieten. En is dat niet waar wij allemaal naar op zoek zijn?

zomer-in-slovenie-2

Al dat lekkers vindt zijn oorsprong in de natuur van Slovenië. Het klimaat aan de kust is ideaal voor olijfgaarden, het binnenland voor kersen en het oosten voor wijngaarden.

Hoe klein Slovenië ook is, de variëteit van landschap is enorm. Platte valleien gevuld met kleine dorpjes en velden. Het karstgebied, waar de grond tientallen grotten verbergt. De bergen waar het landschap ineens grillig en onvoorspelbaar wordt. Elke streek heeft zo zijn eigen karakter, en draagt bij aan de schoonheid van het land.
Al die bossen, bergen en meren zorgen voor een uitgebreid wildlife. In de bergen vind je wolven, beren, herten en zelfs lynxen. En al zijn de meeste dieren aan de schuwe kant, de kans is toch reëel dat je op zijn minst sporen van beren zal zien.

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Als je het land bezoekt per vliegtuig, zal deze stad jouw startpunt zijn. Maar Slovenië is ook klein genoeg om van Ljubljana je uitvalbasis te maken. Van daaruit bereik je heel gemakkelijk de rest van het land.

De stad zelf is levendig en bijzonder. Koffiebars en hippe restaurants wisselen elkaar af in de nauwe straatjes.

Maar Ljubljana is niet de enige plaats waar het levendig is. Denk maar aan het meer van Bled, waar middenin het water een piepklein eilandje een kerkje draagt. De oevers worden elke zomer overspoeld door mensen die een beetje verkoeling zoeken. En in de winter verandert het meer in een bevroren sprookje.

Slovenië is piepklein, en toch heeft het alles. Het is grotendeels onbekend, en toch zo gastvrij dat je je er meteen thuis voelt.

Welkom in Slovenië!

Lotte Wildiers