Zomertijd

25 Maart 2018

de nacht van 25 maart op 26 maart

zomertijd-1Vannacht om 02:00 's-nachts gaat de klok een uur vooruit naar 03:00 's-nachts. Hierdoor is het 's-avonds langer licht en wordt er energie bespaard.

Zomertijd, of zomeruur in de volksmond, is de tijd die geldt tijdens de zomermaanden. Ten opzichte van de standaardtijd (wintertijd of winteruur) wordt de klok een uur vooruit gedraaid. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Geschiedenis:

  • In de Klassieke Oudheid leefden de Romeinen op het ritme van de dag: de dag werd ingedeeld in 12 uren en duurde van zonsopgang tot zonsondergang. De uren tijdens de zomerdagen duurden dus langer dan tijdens de wintermaanden. Pas in de Middeleeuwen werd een uur vastgelegd op 60 minuten.
  • In de praktijk werd de zomertijd voor het eerst toegepast door de Duitse regering tijdens de Eerste Wereldoorlog, tussen 30 april 1916 en 1 oktober 1916. Kort daarop volgden ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
  • In het Interbellum en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was de zomertijd in gebruik in verschillende Europese landen. In die tijd ging men immers vroeger slapen en stond men vroeger op. Nadien volgden nog verschillende landen, zoals Italië in 1966.
  • De oliecrisis in 1973 en de nood om energiebesparende maatregelen door te voeren, was voor veel Europese landen een aanzet om opnieuw zomertijd in de voeren. Nederland en België deden dit in 1977.

Kosta redactie