Een maand zonder alcohol

2 Februari 2018

zonder-alcohol-1Veel mensen begonnen het nieuwe jaar met een alcoholloze periode. ”Dry January” heet dit fenomeen dat uit Engeland is komen overwaaien. Maar waar is een maand zonder drank eigenlijk goed voor?

Zeker als je regelmatig drinkt, is het goed voor je gezondheid en je lichaam. Zo krijgt je lever de kans zich te herstellen. Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die moeten worden afgebroken, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zijn andere werkzaamheden oppakken. Ook slaap je beter zonder alcohol.

De kwaliteit van je slaap wordt beter. Je lichaam hoeft minder energie te steken in de afbraak van alcohol. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust. Ook wordt je immuunsysteem sterker en ben je minder vaak ziek.

En zeker niet onbelangrijk: je valt af. Een wijntje bevat 82 calorieën. Een mixdrankje is goed voor 146 calorieën, dat is vergelijkbaar met een kroket. Stoppen met drinken betekent dus dat je minder calorieën binnenkrijgt. Bovendien heeft alcohol een ander vervelend effect: het vertraagt de afbraak van vet uit je voeding. Hoeveel je afvalt, dat verschilt per persoon.

Kosta redactie