Classic cars aan de Costa del Sol

12 Juli 2018

classic-cars-aan-de-costa-del-sol-1

Dat we aan de Costa del Sol niet één van de weinigen zijn die hier met een Classic Car rijden, bleek wel uit het verslag ‘Motoring for pleasure on the Costa’, in het weekblad ‘Sur in English’ van 27 april jl. Daarin een dubbele pagina over het wel en wee van de Classic Car Clubs, met foto’s van Mercedessen tot een Ford Model A en een Mustang van 1964.

Jawel, 7 Classic Car Clubs staan er hier aan de Costa geregisteerd. Van CCCA Classic Car Club Andalucía en de SOL Classic Car Club, tot de Spaanse Club Vehículos Históricos. Enkele van deze clubs tellen zelfs meer dan 400 leden. En rijden in clubverband regelmatig langs de kust en/of in de bergen van Andalucía.

En dat Classic Cars populair zijn, ondanks de vele emissiezones die menige stad nu heeft geïntroduceerd, bleek wel uit een artikel die week in De Telegraaf, onder de titel: ‘Racemonsters’ tuffen en puffen. Daarin werd verslag gedaan van een historische rally van ruim 530 km, van Parijs naar Amsterdam, met bijna honderd klassieke auto’s. Reeds in 1898 werd deze rally voor het eerst gereden.

Nee, zover reden wij met onze Triumph TR 250 dit keer niet. Op 5 mei jl. (Bevrijdingsdag in Nederland, dit jaar alweer 73 jaar na W.O. II) reden we een tour met de CCCA, Classic Car Club Andalucía, van Venta Platero nabij Coín naar Monda Castle. Via allerlei secundaire (berg)wegen een afstand van ruim 125 km.

Bij de Venta stonden reeds een 20-tal klassiekers, young timers en bijzondere sportwagens op ons te wachten. Een verzameling prachtige auto’s waarvan de één nog beter was gepoetst dan de andere. ‘Een ware car show’, deze woorden van de tourleider van vandaag gingen er bij de Car fans in als Gods woord in een ouderling.

Na de koffie en een toelichting op het roadbook, reden we, één voor één, dus niet in convooi, via het ‘Tulip system’ naar het noorden via de A-343 richting Antequera. We zagen over onze schouder het gebergte van ‘Parque Natural de El Torcal de Antequera’, met berghoogten tot 1346 m, en dat op een afstand van slechts 40 km van het strand bij Málaga. Het meer Encantada nabij El Chorro, en Bobasto was ondanks de vele regenbuien van begin maart nog niet op volle hoogte, maar voldoende om een tekort aan drinkwater deze zomer te voorkomen. Op een hoogte van bijna 1000 m nabij Bobasto keken we neer op het lager gelegen El Chorro.

We reden via de bergpassen van de MA-4400 en de MA-5403 langs het meer van Guadalhorce richting Ardales. Hier bij het Meer van Guadalhorce hielden we even stil om de vergezichten eens goed in ons op te nemen. Prachtige uitzichten. Via een zeer bochtige weg langs Casarabonela ging het verder in zuidelijke richting, om via Alozaina, langs Tolox en Guaro te komen bij Castillo de Monda.

Hier in dit, van vervallen kasteel tot nu twee jaar geleden, gerestaureerde boutique hotel/restaurant, genoten we met de deelnemers van deze tour van een late lunch.
Dit kasteel is gebouwd op de fundamenten van het van oorsprong Arabische fort ‘Al -Mundat’. En stamt uit de 9e eeuw, waarvan één van de torens nog staat en delen van de oude muren nu deel uitmaken van het interieur. Dit alles wordt gerund door drie Nederlanders, waarvan Jaap Schaafsma, de scepter in de keuken zwaait.

Ik kon deze tour op 5 mei natuurlijk niet afsluiten zonder een dankwoord te richten tot onze Britse tourgenoten, waarvan hun landgenoten en geallieerden in 1945, toen voor Nederland een einde maakten aan WO II.

Pieter van de Lustgraaf