Cryptovaluta kopen en verkopen

14 April 2020

cryptovaluta-kopen-en-verkopen-1

Of het nu gaan om beleggen in een cryptovaluta zoals “Bitcoin” of “Ethereum” of het gebruik hiervan als betaalmiddel, het is makkelijker dan u denkt en er is tegenwoordig weinig tot bijna geen technische kennis voor nodig.

Gedurende periodes waarin mensen het vertrouwen in hun huidige betalingsmiddelen verliezen neemt de populariteit van cryptovaluta razend snel toe. Dit is momenteel goed te zien op het internet met meerdere “investeer in crypto” websites die uit het niets verschijnen.

In 90% van de gevallen gaat het hier echter om “oplichter” websites die u allerlei beloftes doen, zoals gegarandeerde rente, verdien snel heel veel geld, etc. Het enige waar u bij deze website zeker van kan zijn is, dat op het moment u iets betaald heeft u dit geld nooit meer terug zult zien!

Er zitten uiteraard ook serieuze bedrijven tussen, maar gezien de enorme hoeveelheid van “oplichter” websites raad ik het gebruik van alle websites volledig af.

Het is voor iedereen vrij makkelijk om zelf cryptovaluta te kopen en te verkopen, en bij het zelf verkopen bespaart u ook de commissies wat de kans op een rendement verhoogt.


Beleggen is gokken

Tenminste als u de toekomst niet kunt voorspellen en geen voorkennis heeft van de markt. De waarden van cyrptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum (ETC) zijn eenvoudig gezegd gebaseerd op vraag en aanbod. Dus hoe minder Bitcoins er zijn, hoe hoger de vraag en des te meer de prijs stijgt.

Dit betekent ook dat als iemand een paar miljard in Bitcoin heeft en deze van vandaag op morgen verkoopt de prijs drastisch daalt.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn bijna alle cryptovaluta reeds ingestort. Sommige met wel 70%, ze zijn dus maar 1/3 waard van wat ze de maand ervoor waren. Volgens speculanten is dit gebeurd omdat veel investeerders liquide middelen nodig hebben i.v.m. de corona crisis.

Ondanks dat de prijzen meer dan gehalveerd zijn zie ik tijdens het schrijven van dit artikel reeds een snelle stijging, en het is te verwachten dat op het moment dat u dit leest de prijs weer rond de € 7.000 ligt.

Men kan speculeren op het feit dat het vertrouwen in ons huidige geld afneemt en daarom steeds meer mensen Bitcoin en andere cryptovaluta kopen, wat vervolgens deze stijging teweeg brengt.

Maar genoeg over speculatie, de toekomst voorspellen kan ik niet, en u waarschijnlijk ook niet.

Daarom blijft beleggen gokken, en moet je bij het kopen van Bitcoin of andere crptovaluta alleen maar investeren wat je kunt missen en er altijd rekening mee houden dat je alles kwijt kunt raken.

Tenslotte wat toekomst voorspellen en speculatie betreft kunt u in het Amerikaanse tijdschrift “The Economist”, soms wat goede indicators vinden. Ook is de editie van 1988 met de titel “Get Ready For A World Currency” nuttig om te lezen.


Cryptovaluta kopen en verkopen

Een van de makkelijkste manieren om cryptovaluta te kopen is via Coinbase.

Coinbase is een soort online “bank” waar je cryptovaluta (met Fiat-geld) kunt kopen en verkopen. Om een account te kunnen maken op Coinbase moet je echter wel alle je privé gegevens opgeven, inclusief een kopie van een geldig identificatie bewijs.

Na het maken van een Coinbase account kunt u per overschrijving geld op uw Coinbase account zetten en deze gebruiken om Bitcoin, Ethereum, XRP, etc. te kopen. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, u kunt uw Bitcoin, Etherium, etc. verkopen en daar euro's voor krijgen.

Ook heeft Coinbase een App voor Android en IOS waarmee u de huidige koersen van cryptovaluta kunt zien en deze kunt kopen en verkopen. Let wel op dat u bij het kopen en verkopen van cryptovaluta (1,49%) commissie ofwel transactie kosten betaalt. Naast commissies en transactie kosten is een Coinbase account volledig gratis.

Ook is het mogelijk om via “Coinbase” zogenaamde “stablecoin” (stabiele munt) te kopen zoals b.v. de USD Coin, die aan de dollar gekoppeld is. Alhoewel deze cryptovaluta niet zo snel omhoog en naar beneden gaat zoals de andere cryptovaluta moet u niet vergeten dat ze net zo stabiel of onstabiel zijn als het fiat-geld waar ze op gebaseerd zijn.


De Coinbase wallet (portemonnee)

Via de website en App van Coinbase kunt u cryptovaluta kopen en verkopen. U kunt echter niet betalen met cryptovaluta of deze naar anderen sturen. Hiervoor is een “Cryptowallet” (crypto portemonnee) nodig. Een crypto portemonnee is het best te vergelijken met een kluis gevuld met echt geld. Deze kluis bevindt zich echter in uw computer, telefoon of op een hardware crypto portemonnee.

Dit betekent, dat op het moment dat u geld in uw crypto portemonnee stopt dat dit geld zich daar bevindt. Dit is dus niet te vergelijken met een credit of bank kaart. In het geval dat u uw crypto portemonnee kwijt raakt, bv. bij verlies van de telefoon waar u de portemonnee op heeft staan, dan is dit exact het zelfde als een echte portemonnee met papier geld kwijt te raken. Dus geld weg!

Het zelfde gebeurt als u het wachtwoord van uw portemonnee niet meer weet. Of als u om een andere reden geen toegang meer kunt krijgen tot uw portemonnee. Hier geldt dus ook geld weg!

Stop daarom ook nooit meer geld in uw crypto portemonnee dan nodig is, of beter gezegd behandel deze virtuele portemonnee hetzelfde als uw fysieke portemonnee. Let bij het aanmaken van uw crypto portemonnee ook goed op en neem dingen zoals veiligheid vragen extreem serieus. En vergeet vooral niet uw wachtwoord.

Een van de makkelijkste crypto portemonnees is de Coinbase wallet, die ook te koppelen is aan uw Coinbase account en het zo mogelijk maakt gekochte cryptovaluta van Coinbase op uw portemonnee zetten.

U kunt een crypto portemonnee ook vergelijken met een bank pre-paid kaart, maar in dit geval is Coinbase de bank en de crypto portemonnee de kaart.

Nadat u geld aan uw crypto portemonnee heeft toegevoegd kunt u dit gebruiken. Hou er wel rekening mee dat geld aan uw portemonnee toevoegen tot wel 48 uur kan duren voordat het zich in uw portemonnee bevindt. Dit heeft te maken met de manier waarop de crypto en de Blockchain werkt.

U kunt via de App geld (cryptovaluta) versturen naar anderen die ook een Coinbase account hebben. Maar ook aan mensen die een ander type crypto portemonnee hebben met het gebruik van een sleutel/adres of een QR code.


Het klinkt misschien wat verwarrend of moeilijk maar dat is het niet. Hier een voorbeeld:

  1. Jan wil een betalingen in Bitcoin accepteren en Piet wil Jan in Bitcoin betalen.
  2. Jan open zijn crypto portemonnee, drukt op ontvangen, selecteert vervolgens de cryptovaluta en de hoeveelheid of waarde in euro. Zijn crypto portemonnee laat een QR code zien.
  3. Piet opent zijn crypto portemonnee en drukt op QR code scannen en scanned vervolgens de QR code van Jan.
  4. Piet kan vervolgens het bedrag zien en de betaling bevestigen.
  5. Na enkele minuten heeft Jan de betaling ontvangen.

De snelheid is afhankelijk van vele factoren gezien we het hier over een gedecentraliseerd betalingssysteem hebben. Wel is het aan te raden om bij de transactie gebruik te maken van “SegWit”, dit is veel sneller en heeft minder transactie kosten.


Begin met 100 euro en niet meer

Er van uit gaand dat u weinig tot geen ervaring heeft met cryptovaluta is het goed opletten, en dus aan te raden om met een “laag” bedrag te beginnen. En dat alleen als u zonder deze 100 euro kunt leven.

Mijn tip is om deze 100 euro in 5 te verdelen en 5 verschillende cryptovaluta te kopen ieder voor 20 euro.

Waaronder ook 1 stablecoin cryptovaluta. Uiteraard als de huidige koers goed is waar ik natuurlijk weinig over kan zeggen. Dat is grafieken kijken en speculeren.

In het geval dat na de koop van een cryptovaluta de prijs daalt raak dan niet in paniek, maar heb simpelweg geduld. Een paar weken of maanden verder is de kans is groot dat uw cryptovaluta weer dezelfde of een hogere prijs heeft bereikt. Dit is mijn persoonlijke ervaring.

Ik heb het vaak genoeg mee gemaakt dat mijn 100 euro in cryptovaluta 20 euro waard was en een paar weken later 140 euro.

Daarom nogmaals, investeer alleen wat u kunt missen en niet nodig heeft. Dat geeft u ook tijd en reduceert indirect het risico op verlies.


Hieronder de links voor de App's en een uitnodiging link van mij met 10 $ gratis:
(Onderstaande QR codes kunt u met uw smartphone of tablet inscannen via een QR code scanner
zoals o.a. de in de Kosta App.)

 

Uitnodiging 10 $ gratis:

cryptovaluta-kopen-en-verkopen-2Coinbase App:

cryptovaluta-kopen-en-verkopen-3 cryptovaluta-kopen-en-verkopen-4Wallet App:

cryptovaluta-kopen-en-verkopen-5 cryptovaluta-kopen-en-verkopen-6En vergeet niet, beleggen is gokken.

Ron Kuijsters Tokos