Honden kennen je beter dan je denkt

31 Juli 2018

honden-kennen-je-1Als je in een dipje zit is het oké om tegen je hond te praten. Ze doen alsof ze naar je luisteren en dat kan echt een hele opluchting zijn. Maar is het doen alsof? Of weten ze echt wanneer er iets aan de hand is?

‘Honden zijn in staat om de emoties te begrijpen die zich achter een menselijke gelaatsuitdrukking verschuilen’, dat is de conclusie uit een studie door onderzoekers Marcello Siniscalchi, Serenella d’Ingeo en Angelo Quaranta van de University of Bari Aldo Moro in Italië.

Terwijl 26 honden hun eten kregen, kregen ze foto´s te zien van het gezicht van een man en dat van een vrouw, die telkens een van de zes basisemoties vertoonden: woede, angst, blijheid, verdriet, verrassing, afschuw of een neutrale uitdrukking. De hartslag van de honden ging omhoog wanneer ze foto’s te zien kregen waarop opgewonden emoties te zien waren zoals angst, blijheid en woede.

Bij het zien van die foto’s duurde het ook langer vooraleer de dieren opnieuw verder aten. De honden waren ook geneigd om hun kop naar links te tillen bij het zien van dezelfde emoties.

Wanneer ze foto’s zagen waarop de personen er eerder verrast uitzagen, tilden de honden hun kop naar rechts. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat ze beesten begrijpen dat de persoon in kwestie zich in een meer ontspannen toestand bevindt. ‘Opgewonden, negatieve emoties lijken te worden verwerkt door de rechterhelft van het hondenbrein, terwijl positieve emoties eerder worden verwerkt door de linkerhelft,’ aldus Siniscalchi.

Dus je tegen je hond praten en hem gebruiken als luisterendoor is dus niet zo gek als ze je begrijpen!

Kosta redactie