Plastic zakjes niet langer gratis in Spanje

5 Augustus 2018

plastiek-zakjes-niet-meer-gratis-1Dat plastic een van de grootste vervuilers is, is al lang bekend. En toch is het zo makkelijk om een zakje te krijgen in de winkel terwijl je herbruikbare zakken hebt. Elke winkel biedt deze aan.

Sinds 1 juli 2018 zijn de plastic zakjes/tasjes in alle winkels in heel Spanje niet meer gratis, en hopelijk niet meer te vinden in het Spaanse straatbeeld in 2021.

De beslissing om de zakjes aan te rekenen heeft lang op zich laten wachten bij de centrale regering in Spanje. Ook al hadden regioregeringen in diverse autonome deelstaten deze beslissing al enkele jaren geleden genomen.

De zakjes zullen tussen de 0.05 en 0.30 euro kosten. Spanje was in 2017 min of meer aangesproken geweest door de Europese Unie en moest voor 31 december 2018 maatregelen nemen wat betreft het terugdringen van plastic zakjes in het land.

De Spaanse regering wilde dat proces versnellen maar dat was op 1 maart van dit jaar nog niet gelukt. In mei van dit jaar besloot de voormalige regering eindelijk via een Koninklijk besluit dat er vanaf zondag 1 juli geen gratis plastic zakjes tussen de 15 en 50 micron meer te verkrijgen zijn in de winkels in Spanje.

Kosta redactie