Superkiller van kankercellen

3 Maart 2018

superkiller-van-kankercellen-1Wetenschappers stelden jaren geleden al vast dat kanker veel minder voorkomt bij mensen die aan de ziekte van Huntington lijden. Aanleiding om te onderzoeken of die ziekte moleculen bevat die kankercellen doden.

De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke, erfelijke neurodegeneratieve hersenaandoening. Bepaalde zenuwcellen in de hersenen sterven langzaam af, met motorische, cognitieve en psychiatrische symptomen als gevolg. De ziekte wordt veroorzaakt door het zogenaamde Huntington-gen, een fout in het DNA.

Na vele tests bleek inderdaad dat bepaalde moleculen superkillers van kankercellen zijn. De groei van tumoren werd significant beperkt en dat zonder de gezondheid te ondermijnen met neurologische bijwerkingen van de ziekte van Huntington. De behandeling werkt ook bij verschillende kankers, met name tegen eierstok-, borst-, prostaat-, lever-, hersen-, long-, huid- en darmkankercellen. Kortom, een zeer krachtige molecule.

Het klinkt allemaal veelbelovend, maar het zal nog jaren duren voor dit tot een goedgekeurd geneesmiddel ontwikkeld kan worden. De vraag is ook of het inbrengen van die verwoestende moleculen bij neurologisch gezonde mensen symptomen van de ziekte van Huntington zal veroorzaken. Omdat Huntingtonpatiënten meestal decennialang zijn blootgesteld aan de beschadigende moleculen alvorens de symptomen zichtbaar worden, is er hoop dat het in de toekomst toch kan dienen als korte termijn behandeling tegen kanker.

Kosta redactie