Technische tips en aanbevelingen voor kerst

12 December 2018

technische-tips-en-aanbevelingen-voor-kerst-1Er zijn tegenwoordig zoveel producten op de markt dat we door de bomen het bos niet meer zien. Daarbij komt ook dat elke zoveel jaar er weer nieuwe technologieën en snufjes op de markt komen die ons nog meer in de war brengen.

OLED, 4K, UltraHD, Octa-Core, AI, Smart, etc. Klinkt allemaal geweldig. En in sommige gevallen is het dat ook. Maar meestal betekent het helaas helemaal niets gezien het maar een feature van een product is. Hier een productkeuze op te baseren is hetzelfde als een auto te kopen door alleen maar te kijken of er Michelin banden op zitten.

Om het voor de Kerst of een andere gelegenheid wat makkelijker voor u te maken hier een aantal aanbevelingen gebaseerd op wat er hier aan te Costa del Sol te koop is, zoals bij Media Markt en Worten.


Televisies

Een televisie aanbevelen is onmogelijk, gezien de ideale televisie gebaseerd moet zijn op uw voorkeur en uiteraard ook op uw budget.

Een Samsung 55Q9FN heeft top beeld, is een QLED, wat minder is dan een OLED, maar kan niet inbranden zoals een OLED. Heeft echter niet zo’n beste kijkhoek en een prijskaartje van 2099 €. Deze TV is tevens zeer goed voor computer spellen door de zeer lage “input lag” (invoervertraging).

Mijn voorkeur zelf gaat naar een Thomson 49UC6406 deze kost in vergelijking maar 439 €. Ook als ze het zelfde zouden kosten neem ik eerder de Thomson gezien deze in tegenstelling tot de Samsung Android als besturing systeem heeft en ik hier al mijn favorieten Apps op kan zetten.

Er zijn 4 belangrijke dingen om naar te kijken bij het kopen van een tv (alles worden helaas niet altijd aangegeven):

De grootte
Waar komt de TV te staan en waar zit u. Als u ver weg van de televisie zit is het natuurlijk prettig dat de televisie groot is zodat u alles nog makkelijk en duidelijk kan zien.

Contrastverhouding
Hoe zwart is het zwart en hoe wit is het wit. Hoe hoger de contrastverhouding hoe beter het beeld.

Besturingssysteem
Een smart TV is uiteraard niet intelligent. Kan de software van de televisie doen wat u wilt dat deze doet? Heeft u bijv. een Google Home, of Alexa en wilt uw TV hiermee verbinden, kijk dan goed of het besturing systeem van de televisie dit ondersteunt. Ga er niet vanuit dat die dit doet, want dit is vaak niet het geval.

Input lag
Tussen het drukken op een knop en voordat er op de televisies iets gebeurt zit een kleine vertraging. Ook al is dit niet altijd herkenbaar, zit er altijd een fractie van een seconde tussen. Voor iemand die spellen speelt op de TV, vooral schietspellen (FPS) waarbij een snelle reactie nodig is, is het zeer belangrijk dat deze vertraging minimaal is.


Smartphone

Bij de Smartphone gaat het natuurlijk ook om onze voorkeur en het budget. Als we het puur over de beste Smartphone hebben die we momenteel kunnen kopen belanden we al snel bij de Samsung Galaxy S9 Plus die 949 € kost, of de Samsung Note 9 met 512GB voor 1259 €.

Echter als we een jaar terug gaan en de S8 modellen bekijken zien we niet erg veel verschil, buiten de prijs natuurlijk. De standaard S9 kost 849 € en de standaard S8 kost 499 €. De vraag is dan ook of een iets snellere telefoon met meer RAM u 350 € extra waard is. Daarom is het al snel aan te raden een S8 in plaats van een S9 te kopen. Naast de snelheid zijn ze bijna identiek en ze zijn beide compatibel met de Samsung Gear VR (Virtual Reality).

De belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van een Smartphone:

Sensoren
Als u uw telefoon tevens gebruikt als navigatie in de auto is het aan te raden een telefoon te kopen met een versnellingsmeter, gyroscoop en magnetometer. Deze sensoren zorgen er voor dat uw navigatie veel beter werkt. Dezelfde sensoren zijn tevens zeer belangrijk voor VR (Virtual Reality).

Opslagcapaciteit
Gezien bijna iedereen Whatsapp gebruikt en foto’s met zijn telefoon maakt is opslagcapaciteit waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen. Dus hoe meer hoe beter. Ook is het bij veel telefoons mogelijk de opslag te vergroten door het gebruik van een MicroSD. Dus een telefoon met MicroSD optie is altijd aan te raden.

Dual Sim (2 sim kaarten)
Als u veel reist is een Dual sim telefoon zeer handig. Zo kunt u uw Nederlands / Belgische simkaart en Spaanse simkaart beide in één telefoon stoppen. Zo hoeft u geen twee telefoons mee te slepen.

Software
Alhoewel bijna alle telefoons Android als besturingssysteem hebben zitten er nog steeds verschillen in de software en Apps. Het verschil is vandaag de dag niet meer zo groot maar verwacht niet dat u op een niet Samsung telefoon Samsung pay kunt installeren.

Welke telefoon naar mijn mening momenteel het meeste waard is voor zijn prijs is de HUAWEI P Smart 32GB voor 199 €.
Dual sim, MicroSD, 32GB en software is oké.


Laptop

Met de opkomst van touchscreen laptops (ofwel laptops die ook als tablet kunnen worden gebruikt), die ultra dun en ultra licht zijn, zijn er nog meer categorieën van laptops om uit te kiezen. Geweldig natuurlijk, maar dat maakt het kiezen nog moeilijker.

Om het makkelijk te houden kunnen we laptops in 3 categorieën verdelen: Basis laptop, Gaming laptop, Video bewerking laptop. Gezien een laptop voor het bewerken van video’s voor de meeste mensen overbodig is en voor de hobby video bewerker een gaming laptop goed genoeg is, behandel ik alleen de eerste twee categorieën.

De basis laptop
Voor de meeste mensen de ideale laptop, maar niet voor degene die spellen willen spelen zoals GTA, Battlefield of, The Witcher. Dit soort spellen hebben veel grafisch vermogen nodig die u meestal niet terug vind in de basis laptop. Echter kunt u op de basis laptop wel spellen spelen die minder grafisch vermogen nodig hebben, zoals Facebook spelletjes, Minecraft. etc.

Een zeer goede basis laptop met wat extra power is de Acer Aspire 5 voor 699 €. Meer dan voldoende voor de meeste gebruikers en een redelijke grafische kaart. Tevens zijn er verschillende versies verkrijgbaar zoals de 1TB HDD  voor degene die meer opslagruimte nodig heeft.

Als het langzamer mag gaan dan is de Lenovo 320 voor 329 € ook een prima laptop. Het prijs verschil tussen deze twee laptops is echter gerecht, gezien de Aspire 5 ongeveer 2x zo snel is als de Lenovo 320 en veel beter in multitasking is.

Gaming Laptop
Een van de beste gaming laptops op het moment is de MSI GS65 Stealth Thin voor 2584 €. Hij weegt maar 1.8kg, heeft een razen snelle i7 processor, 1TB SSD, 32 GB RAM en een Geforce GTX 1070.

Betere laptops zijn er natuurlijk ook, echter zijn ze het prijs verschil niet waart, gezien we dan gelijk bij het nieuwste van het nieuwste komen en die laptops kosten in het algemeen tussen de 4000 en 6000 €. En het verschil in vermogen en snelheid is marginale.

Naar mijn mening een nog betere gaming laptop is de MSI GF63 8RC (met 16GB RAM), natuurlijk niet zo snel als de GS65 Stealth maar hij kost bijna de helft, 1299 €.
Hij heeft 16GB RAM minder dan de GS65 Stealth Thin en is marginaal langzamer. Echter is het verschil van 1285 € nog al hoog.
 

Smartwatch

Op het gebied van Smartwatches blijft Samsung de leider. En de beste Smartwatch is dan ook de Samsung Galaxy Watch. De prijs licht rond de 300 € afhankelijk van welk model.
Alhoewel de Smartwatch compatibel is met meerdere telefoons waar onder anderen ook de Iphone zich onder bevindt, is het wel aan te raden de Samsung Galaxy Watch te gebruiken met een Samsung telefoon. En in het geval dat u geen Samsung telefoon heeft goed te kijken of uw telefoon wel compatibel is.

Een zeer goede alternatief voor de Samsung Galaxy Watch is de TicWatch Pro (+/- 250 €) of TicWatch E (+/- 160 €). Echter zijn deze momenteel allen nog maar te verkrijgen via het internet, zoals o.a. bij Amazon, en niet bij Mediamarkt of Worten.

Ron Kuijsters Tokos