Voorkomen is beter dan genezen

1 Augustus 2017

Iedereen moet de term anti-virus in het jaar 2017 zeker wel kennen of ten minste gehoord hebben, en als u een desktop of laptop computer heeft, staat daar waarschijnlijk een anti-virus op. Sommige mensen hebben tegenwoordig ook een anti-virus op de telefoon.

Maar wat doet een anti-virus eigenlijk?voorkomen-is-beter-dan-genezen-1

Een basis anti-virus programma zoekt op uw computer naar bestanden waarvan bekend is dat ze virussen zijn.

Het is te vergelijken met de douane, u geeft uw paspoort af, de beambte kijkt of u geen crimineel of terrorist bent, en u mag doorlopen. Of niet.
Uiteraard kan de beambte alleen in het verleden kijken, dus als er niks bekend is mag u gewoon doorlopen.

Het is dus mogelijk dat u een virus op uw computer heeft en de anti-virus hem niet kan vinden, omdat die nog niet bekend is. Daarom kijken veel anti-virus programma’s ook naar het gedrag van een programma. Als een programma (dat niet bekend is als virus) dus verdachte dingen doet op uw computer dan kan de anti-virus u ook een waarschuwing geven.

Het probleem van anti-virus programma’s blijft echter dat ze pas iets doen als u een virus op uw computer heeft staan.
Dus ze proberen uw computer van het virus te genezen en niet het virus te voorkomen. (Dit geldt niet voor alle anti-virus programma’s, veel anti-virus programma’s die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn veel meer dan een anti-virus en doen dus veel meer dan virussen zoeken.)

Firewallvoorkomen-is-beter-dan-genezen-2

Nog belangrijker dan een anti-virus is een firewall. Heel simpel gezegd is een Firewall een programma dat al het internet/netwerk verkeer dat in en uit uw computer gaat in de gaten houdt.
Te vergelijken met de voordeur van uw woning. U doet deze op slot en laat alleen mensen binnen die u binnen wilt hebben (het tegenovergestelde is dus, geen firewall = geen voordeur).
Mocht met een gesloten voordeur toch nog iemand binnenkomen, dan krijgen ze te maken met uw waakhond genaamd: anti-virus.

Een nog belangrijkere functie van een Firewall is dat hij controleert welke programma’s verbinding mogen maken met het internet. Mocht u namelijk een virus binnen krijgen dat uw privégegevens aan een slecht willende wil versturen, dan kan de Firewall dit voorkomen, mits u toestemming geeft.

Het is dus voor alle computer bezitters aan te raden een goede Firewall en anti-virus te hebben. Echter geeft dit geen enkele garantie dat u geen virussen krijgt.
Maar het maakt de kans wel veel kleiner.

De beste beveiliging blijft u zelf

U bent slimmer dan uw computer! Met de juiste kennis kunt u +90% van alle virussen op uw computer voorkomen.
Het klinkt misschien lullig, maar 9 van de 10 keer bent u de oorzaak van het virus. Ergens op geklikt? Iets gedownload? Vergeten af te melden? Computer niet geüpdatet? Enz.

We kunnen niet verwachten dat onze computer zegt: “Hé, niet doen!” En anderzijds willen we dat wel, een computer die zegt wat je wel en niet mag.

Uw internet browser

U maakt gebruik van een internet browser om op het internet te surfen (het programma dat u opent om naar Google en Facebook te gaan).
Dit programma is waarschijnlijk: Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox.

In de meeste gevallen komt een virus via uw browser binnen op uw computer. Rechtstreeks via een website of door middel van een download.

Daarom is het belangrijk dat we weten wat voor browser we gebruiken, hoe we ermee om gaan en hoe we hem beter kunnen beveiligen.

In 10 minuten beter beveiligd

Wilt u uw computer beter beveiligd hebben? Dan is dit wat u moet doen:

  1. Zorg dat u een Firewall heeft (het is mogelijk dat uw anti-virus pakket ook een firewall heeft) (als u er nog geen heeft zijn er verschillende gratis firewalls op het internet te vinden. Bijv.: personalfirewall.comodo.com). Installeer en gebruik Mozilla Firefox als uw standaard browser.
  2. Update Adobe Flash Player, gezien oude Flash versies beveiligingsfouten kunnen bevatten. Website: get.adobe.com/flashplayer/ (TIP: optionele vakken afvinken, we willen geen McAfee en True Key).
  3. Update uw Java als u dit gebruikt (java.com) (dit niet installeren als u dit niet nodig heeft).
  4. Zorg dat alle bovenstaande programma’s automatisch geüpdatet worden (dit wordt u gevraagd bij installatie).
  5. Kijk naar uw adresbalk om te weten op welke website u zich bevindt.
  6. Begrijp dat een website niet meer kan zien dan uw IP adres, cookies en wat browser informatie. Ze kunnen dus niet zien of u spyware of virussen heeft! Dus als u weer zo’n pop-up tegenkomt, trap er niet in.
  7. Google het! Als u toch op het internet aan het surfen bent en een programma tegenkomt dat u wilt hebben, maar dat er verdacht uitziet, Google het dan. Er zijn genoeg websites en forums waar u informatie kunt vinden.

Let op: het advies in dit artikel is voor Windows computers. Dus niet voor Android (Smartphone), IOS (Iphone) of Linux.

Gebruikers van Linux of versies daarvan zoals Android en IOS die op Linux gebaseerd zijn hoeven zich niet druk te maken over virussen.
Linux besturingssystemen geven programma’s niet de- zelfde rechten als Windows. Heel simpel gezegd, moet een virus op Linux de gebruiker eerst toestemming vragen om iets te doen, en bij Windows niet.

Meer over Linux in een komend artikel.

P.S.: Om dit artikel zo simpel mogelijk te houden zodat het voor iedereen te begrijpen is, heb ik meerdere dingen simpeler uitgelegd dan dat ze eigenlijk zijn.
De informatie is dus niet 100% accuraat, maar wel een goede representatie van de werkelijkheid.

Ron Kuijsters Tokos