Prachtige wijnen van Romé, de bijna vergeten druivensoort van Málaga

26 Juni 2020

vergeten-druivensoort-van-malaga-1Romé is een inheemse rode druivensoort die bijna was vergeten en uitgestorven maar desondanks behoort tot het rijke erfgoed van de provincie Málaga.

De druif wordt op kleine wijngaarden verbouwd in met name de Axarquia maar ook in Ronda Hij gedijt goed op de leistenen bodem en in het warme klimaat.

De druif komt alleen voor  in de provincie Málaga  en mag gebruikt worden binnen de D.O. Sierras de Málaga.  Er worden wijnen van gemaakt die met geen ander uit de streek zijn te vergelijken.

Van kleurstof tot klassewijn

Vroeger werd de druif vooral gebruikt om de zoete wijnen bij te kleuren. Romé heeft namelijk ook kleurstoffen in de pulp, terwijl die bij andere druiven in de schil zitten. In de mond heeft Romé  een uitgesproken eigen karakter met naast rood fruit vooral bloemige-, en  kruidenaroma´s. Het is allesbehalve een tannine krachtpatser maar heeft vooral mooie zuren die zorgen voor frisheid.

Ook de hoogte waarop de wijngaarden liggen dragen hier aan bij. De wijnen zijn dan ook vooral subtiel en elegant. Dat is bijzonder in een land dat vooral de reputatie heeft zware rode wijnen te maken met veel houtvoeding.

Gelukkig zijn er een aantal bodega´s die Romé in een modern jasje een nieuw leven in blazen:

  • Finca La Melonera (Ronda)
  • Viňedos Verticales (Moclinejo)  
  • Sedella Vinos (Sedella)
  • Bentomiz  (Sayalonga)
  • Almijara (Competa)

De laatste vier allemaal gevestigd in de Axarquia. Bodega Sedella combineert Romé met Granacha Tinta tot een spectaculaire rode wijn, die in het verleden 93 Parker Punten heeft gehad (Robert Parker is ´s werelds meest befaamde   wijncriticus die punten geeft op een schaal oplopend tot 100).

La Melonera koppelt de druif o.a. aan de meer krachtiger Tintalla de Rota, een andere inheemse rode druivensoort. Payoya Negra (Tintalla de Rota, Syrah, Granacha en Romé) en MHV (Tintalla de Rota en Romé) zijn rode wijnen uit Ronda die op de authentieke wijze laten zien hoe inheemse druivensoorten en terroir tot expressie worden gebracht.  

Viňedos Verticales maakt een wijn van 100% Romé, Camaleón. Uitermate geschikt om het specifieke karakter van deze druif te ontdekken.  

Rosé wijnen om door een ring te halen

Romé is ook geschikt voor het maken van fluweelzachte, frisse rosé wijnen, vol met bloemige aroma´s en mineraliteit,  zoals de rosé wijnen Jarel van Almijara en Ariyanas van Bentomiz.


Over de laatste zei wijncriticus en Master of Wine, Rose Murray:

"Zeer mooie, naar bloemen geurende, citrusachtige rosé met heerlijke hints van kruiden, romig met een minerale lengte en een aantrekkelijke bittere draai aan de afdronk.

Met zijn prachtige natuurlijke zuurgraad is deze net zo fris en levendig als elke ander rosé uit een warm klimaat.

Een van de beste Spaanse rosé´s die ik heb geproefd - en zeker de beste van Andalusië."

De eens bijna vergeten en uitgestorven  Romé maakt een spectaculaire comeback. En hoe! Ongetwijfeld zullen er meer vergelijkbare wijnen op de markt komen als onderdeel van het oude en nieuwe erfgoed van de provincie Málaga.  

Met dank aan de bodega´s die als pionier voorgingen. Het is nog een beetje zoeken  op veel wijnkaarten in de restaurants.

Dus dienen we er naar te vragen zodat we van deze parels kunnen genieten.

Ron Haarman